Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

IGAD: Africkému rohu hrozí najhoršie sucho za posledné desaťročia

Na archívnej snímke z 11. apríla 2022 stany ľudí vysídlených v dôsledku sucha v tábore Higlo v Etiópii. Foto: TASR/AP

Hoci meteorológovia pred časom predpovedali, že región postihnú dlhotrvajúce dažde, tento týždeň svoju predpoveď zmenili.

Mombasa 14. apríla (TASR) - Východnú Afriku môže postihnúť najhoršie sucho za posledné desaťročia. Medzivládny úrad pre rozvoj (IGAD) v stredu varoval, že v oblasti Afrického rohu zrejme zaznamenajú deficit zrážok už štvrtý rok po sebe, čo ohrozí životy 29 miliónov obyvateľov tohto regiónu. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Meteorológovia v oblasti namerali v marci a apríli vyššie teploty a menej zrážok oproti normálu. Zmenu klímy pripisujú ľudskej činnosti, v dôsledku čoho stúpa teplota Indického oceánu a tvoria sa čoraz častejšie cyklóny. "Cyklóny pohltia väčšinu zrážok, preto vieme, že po nich bude nasledovať obdobie sucha," uviedol bývalý vedecký riaditeľ OSN Evans Mukolwe.

Hlavným pilierom ekonomiky krajín Afrického rohu je poľnohospodárstvo, ktoré je vo veľkom závislé od zrážok. Hoci meteorológovia pred časom predpovedali, že región postihnú dlhotrvajúce dažde, tento týždeň svoju predpoveď zmenili.

Počas uplynulých rokov sucho spôsobilo úhyn dobytka a neúrodu, čo malo za následok zvyšovanie cien potravín a lokálne konflikty o vodné zdroje a pasienky. Výkonný tajomník IGAD Workneh Gebeyehu vyhlásil, že oblasť zrejme zažije štvrtý suchý rok. "Tento faktor spolu s konfliktami, ktoré prebiehajú u nás i v Európe, pandémiou koronavírusu a ekonomickými ťažkosťami môže v Africkom rohu ešte zhoršiť situáciu s potravinami," povedal.

Humanitárna organizácia Mercy Corps varuje, že s určitosťou nejde o posledné veľké sucho v tejto oblasti, a vyzvala kompetentné orgány, aby v tejto otázke čo najrýchlejšie konali a vyčlenili potrebné zdroje.

Orgány OSN v utorok varovali, že až 40 percent obyvateľov Somálska je na pokraji hladomoru, pričom akútnou podvýživou trpí až 1,4 milióna detí.