Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Snímka zo súdu s Navaľným sa v dražbe predala za vyše 20.000 eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jej autorom je fotograf Dmitrij Markov, ktorý ju urobil v utorok na policajnej stanici v Moskve, kde sa konalo súdne pojednávanie s Navaľným vo veci zmeny jeho podmienečného trestu na riadny.

Moskva 7. februára (TASR) - Fotografia, ktorá sa stala jedným zo symbolov protestných akcií na podporu opozičného politika Alexeja Navaľného, sa v dražbe predala za dva milióny rubľov (22.313 eur). Snímka zachytáva policajta v maskáčovej uniforme a nepriestrelnej veste s chráničmi na rukách a s čiernou kuklou na hlave, ako sedí za stolom na policajnom oddelení pod portrétom prezidenta Vladimira Putina.

Jej autorom je fotograf Dmitrij Markov, ktorý ju urobil v utorok na policajnej stanici v Moskve, kde sa konalo súdne pojednávanie s Navaľným vo veci zmeny jeho podmienečného trestu na riadny.

Majiteľkou fotografie s autorovým podpisom sa stala mladá žena menom Jekaterina, ktorá za fotografiu zaplatila desaťnásobok výkričnej ceny.

Markov v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Echo Moskvy uviedol, že neočakával, že sa fotografia predá za takú vysokú cenu. Zároveň ubezpečil, že celý výťažok z dražby pôjde na pomoc organizáciám bojujúcim za ľudské práva v Rusku.
Na archívnej snímke ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj hovorí so svojimi advokátmi počas vypočúvania na súde.
Foto: TASR/AP

Informoval tiež, že ľudia prihadzovali nové sumy aj po skončení online dražby. Po oznámení mena víťazky začali zasa tipovať, či jej priezvisko nie je Tichonovová, čo by mohlo znamenať, že fotografiu kúpila Putinova dcéra. Markov však celé meno kupujúcej neuviedol.

Krátko po tom, ako sa Markovovi podarilo urobiť spomínaný záber, bol políciou zadržaný. V deň Navaľného súdneho procesu len v Moskve postihol rovnaký osud ďalších takmer 1200 ľudí.

Na protestoch na podporu Navaľného, ktoré sa 23. a 31. januára, ako aj 2. februára konali v rôznych mestách Ruska, bolo zadržaných vyše 10.000 ľudí, uviedol napr. portál OVD-Info, ktorý monitoruje zadržiavanie účastníkov protestných zhromaždení a ich počty v detenčných zariadeniach polície. Časť sumy vydraženej za fotografiu pôjde práve tejto organizácii, avizoval Markov.