Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Spolu s nezamestnanosťou rastú vo svete sociálne nepokoje

Petrolejová bomba exploduje pred príslušníkmi gréckych poriadkových síl, ktorú na nich hádžu grécki mladíci počas zrážok pri hrobe neznámeho vojaka pred gréckym parlamentom v Aténach. Foto: TASR/AP

Aj napriek miernemu oživeniu rastu globálnej ekonomiky bude počet nezamestnaných v najbližších rokoch rásť, varuje ILO vo svojej správe Svet práce 2013.

Ženeva 3. júna (TASR) - V mnohých rozvinutých krajinách päť rokov od začiatku finančnej krízy naďalej rastie nezamestnanosť, a tým aj riziko sociálnych nepokojov, vyplýva z aktuálnej správy Medzinárodnej organizácie práce (ILO). A najviac sa to týka Európskej únie (EÚ). Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Aj napriek miernemu oživeniu rastu globálnej ekonomiky bude počet nezamestnaných v najbližších rokoch rásť, varuje ILO vo svojej správe Svet práce 2013 (World of Work 2013). Podľa organizácie sa do roku 2015 počet ľudí bez práce zvýši na 208 miliónov z terajších 200 miliónov.

ILO síce vidí vo väčšine rozvíjajúcich sa a rozvojových krajín pozitívne signály, ale aktuálna správa načrtáva pochmúrny obraz situácie v bohatých krajinách, uviedol generálny riaditeľ ILO Guy Ryder. "Predovšetkým v niektorých európskych krajinách sa dostáva do nebezpečenstva terajšia ekonomická a sociálna štruktúra."

V apríli vzrástla miera nezamestnanosti v eurozóne na nové historické maximum 12,2 %. Bez práce bolo v menovej únii 19,4 milióna ľudí.

Vo väčšine rozvíjajúcich sa a rozvojových krajinách zostáva aj napriek znižujúcej sa nerovnosti priepasť medzi bohatými a chudobnými obrovská. "Mnohým rodinám, ktoré sa dostali nad hranicu chudoby, hrozí opätovný pád pod túto hranicu."

V priemyselných krajinách sa naopak príjmová nerovnosť počas uplynulých dvoch rokov zvýšila. V mnohých z týchto krajín sa zmenšuje takzvaná stredná trieda. "Medzi príčiny patria dlhodobá nezamestnanosť, zhoršovanie kvality pracovných pomerov a skutočnosť, že stále viac ľudí sa ocitá mimo pracovný trh." V protiklade k tomu príjmy manažérov v mnohých rozvinutých krajinách po krátkej pauze, spôsobenej finančnou krízou, opäť prudko vzrástli.

Stredná trieda sa hrozivo zmenšuje


Zmenšovanie strednej triedy je znepokojivé nielen z dôvodu negatívneho vplyvu na sociálnu súdržnosť, ale aj ekonomických dôvodov, uviedol expert ILO Raymond Torres. "Dlhodobé investičné rozhodnutia firiem totiž závisia aj od toho, či existuje stabilná stredná trieda, z ktorej pochádzajú spotrebitelia."

"Potrebujeme globálny rast zameraný na pracovné miesta a investície rovnako ako lepšiu sociálnu ochranu pre najchudobnejšie a najzraniteľnejšie skupiny," zdôraznil šéf ILO Guy Ryder. "A musíme bojovať proti sociálnej nerovnosti, ktorá sa v mnohých oblastiach sveta zväčšuje."

Riziko sociálnych nepokojov sa zvýšilo v 46 zo 71 skúmaných ekonomík, uviedli experti ILO. V EÚ sa toto nebezpečenstvo, merané na základe indexu, ktorý započítava faktory, ako sú situácia na trhu práce, životný štandard a dôvera vo vládu, zvýšilo z priemerných 34 % v roku 2006 na 46 % v roku 2012. Hlavným dôvodom je podľa ILO tvrdá úsporná politika, ktorá spôsobuje nárast nezamestnanosti. "Zvýšenie rizika nepokojov v Európskej únii je zrejme výsledkom politických reakcií na dlhovú krízu štátov a ich dôsledkov na život ľudí rovnako ako na ich vnímanie blahobytu," uvádza sa v správe.
Hasiči sa snažia uhasiť horiace auto v štokholmskej štvrti Kista počas pouličných nepokojov.
Foto: TASR/AP

Eurozóna sa od 3. kvartála 2011 nachádza v recesii, ktorá spôsobila nárast nezamestnanosti na rekordnú úroveň. Zároveň sa stále viac otvárajú príjmové nožnice. "Tento pochmúrny ekonomický scenár vytvoril krehké prostredie, v ktorom čoraz menej ľudí vidí možnosť nájsť si dobrú prácu a zvýšiť svoj životný štandard."

Riziko nepokojov sa najviac zvýšilo na Cypre, v Česku, Grécku. Taliansku, Portugalsku, Slovinsku a Španielsku. Naopak, v Nemecku sa toto riziko výrazne znížilo. Pozitívny vývoj trhu práce spomedzi členských štátov EÚ zaznamenalo aj Rakúsko, Maďarsko, Luxembursko, Malta, Poľsko a Rumunsko. Celkovo musí v krajinách EÚ vzniknúť takmer 6 miliónov nových pracovných miest, aby sa zamestnanosť v regióne dostala na predkrízovú úroveň.