Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Incidenty v Birminghame si vyžiadali jednu obeť a päť zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K pobodaniu piatich ľudí došlo v sobotu večer aj na juhovýchode Londýna. Polícia zadržala päť osôb.

Birmingham 6. septembra (TASR) - Jedného mŕtveho a sedem zranených, z toho dvoch ťažko, si vyžiadala séria incidentov, ku ktorým došlo v noci na nedeľu v anglickom meste Birmingham. Informovala o tom televízia Sky News s odvolaním sa na vyhlásenie polície v grófstve West Midlands.

Polícia potvrdila, že k sérii incidentov došlo medzi 0.30 h a 02.20 h miestneho času (01.30 h - 03.20 h SELČ) a predpokladá, že navzájom súvisia.

V tejto súvislosti oznámila, že začala vyšetrovanie pre vraždu. Zadržaný nebol zatiaľ nikto.

Kriminalisti podľa vyhlásenia sledujú niekoľko línií vyšetrovania a rekonštruujú udalosti na viacerých miestach činu po celom meste, napríklad na uliciach Livery Street, Irving Street a Hurst Street.

Polícia vyzvala každého, kto bol svedkom nejakej udalosti alebo má k dispozícii obrazový záznam, aby ju čo najskôr kontaktoval, pretože tieto informácie môžu byť pre vyšetrovanie zásadné.

Incidenty v Birminghame pravdepodobne nie sú teroristickým útokom. Britský minister zahraničia Dominic Raab v nedeľu pre BBC uviedol, že nemá nijaké informácie, ktoré by tomu nasvedčovali.

Čo presne sa v sobotu večer v Birminghame stalo, stále nie je známe.

Svedkyňa nočných udalostí Cara Curranová, ktorá pracuje v podniku Arcadian Centre, pre BBC predtým uviedla, že v sobotu večer bolo v centre Birminghamu rušnejšie ako zvyčajne. Po ukončení pracovnej zmeny si bola sadnúť s kolegami, keď začula "hlasný tresk" a nastal "poriadny rozruch".

"Videla som viacerých ľudí, ktorí sa do seba pustili ... Ľudia vyšli z pubov a klubov, aby sa pozreli, čo sa deje," povedala Curranová. "Boli tam ženy, muži, starí ľudia, mladí ľudia, taká neskutočná zmes ľudí," dodala.

Podľa vlastných slov pracuje v kluboch viac ako dva roky. "Videla som veľa bitiek, ale nič podobné, ako dnes večer. Reč tela a správanie tých ľudí boli úplne odlišné."

Okrem toho, že ľudia boli pobodaní, došlo aj k "zrážkam automobilov a mnohým ďalším veciam", dodala Curranová.

Podľa inej svedkyne sa do seba pustili dve skupiny mladých ľudí. Počula aj "rasistické urážky". V niektorých kluboch sa v noci konali "multikultúrne podujatia".

K pobodaniu piatich ľudí došlo v sobotu večer aj na juhovýchode Londýna. Polícia zadržala päť osôb.

Chronológia útokov nožom na britskom území od roku 2018


17. apríla 2018

Na východe Londýna bol smrteľne dobodaný mladý muž. Vražda bola treťou v poradí počas dvoch dní. Deň predtým boli na dvoch miestach Londýna v priebehu necelej hodiny dobodaní na smrť ďalší dvaja ľudia.


8. septembra 2018

Britská polícia zatkla ženu, ktorá 30-centimetrovým kuchynským nožom ohrozovala ľudí v centre anglického mesta Barnsley. Incident si vyžiadal len jedno ľahšie zranenie.


2. novembra 2018

Dvaja ľudia utrpeli zranenia pri incidente, ku ktorému došlo v sídle spoločnosti Sony Music v západnej časti Londýna. Páchateľ, ktorého sa podarilo zadržať, nožom zranil dvoch ľudí. Pri hádke medzi dvoma členmi kuchynského personálu jeden z nich použil nôž.


24. novembra 2018

Britská polícia zatkla muža po tom, ako pred vlakovou stanicou vo východnej časti Londýna zranil nožom policajta.


31. decembra 2018

Pri útoku na železničnej stanici Victoria v Manchestri utrpeli bodné zranenia traja ľudia vrátane seržanta dopravnej polície. Podozrivého vzali do väzby na základe britského zákona o duševnom zdraví. Polícia útok vyšetrovala ako prípad terorizmu.


15. augusta 2019

Vážne zranenia utrpel muž, ktorého pred budovou ministerstva vnútra v Londýne porezal nožom na tvári neznámy páchateľ. K incidentu došlo v štvrti Westminster kilometer od budovy britského parlamentu.


11. októbra 2019

Najmenej štyri zranené osoby si vyžiadal útok nožom v jednom z nákupných centier v anglickom meste Manchester.


29. novembra 2019

Polícia zastrelila útočníka, ktorý na londýnskom moste London Bridge útočil na ľudí nožom. Dve osoby svojim zraneniam podľahli. K útoku v centre hlavného mesta sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).


21. júna 2020

Traja ľudia prišli o život a ďalší traja utrpeli vážne zranenia pri útoku nožom, ku ktorému došlo v parku Forbury Gardens v centre juhoanglického mesta Reading. Zadržaný bol predpokladaný páchateľ, 25-ročný líbyjský uchádzač o azyl. Polícia vyhlásila útok za čin osamelého teroristu.


26. júna 2020

Útočník zranil nožom v centre škótskeho mesta Glasgow šesť ľudí a pri následnom zákroku ho smrteľne postrelili policajti.