Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

India a Egypt posilnia spoluprácu v oblasti obchodu

Indický premiér Naréndra Módí (vpravo) si podáva ruku s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím pred ich stretnutím v Naí Dillí 25. januára 2023. Foto: TASR/AP

Módí a Sísí, ktorý je na návšteve Indie, sa dohodli na opatreniach na zvýšenie vzájomného obchodu do piatich rokov na hodnotu 12 miliárd dolárov.

Naí Dillí 25. januára (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí a egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí sa v stredu dohodli na posilnení vzájomného obchodu. Taktiež podpísali dohody o rozšírení spolupráce v oblasti kybernetickej bezpečnosti, informačných technológií a kultúry. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Módí a Sísí, ktorý je na návšteve Indie, sa dohodli na opatreniach na zvýšenie vzájomného obchodu do piatich rokov na hodnotu 12 miliárd dolárov. V rokoch 2021-22 to bolo 7,3 miliardy dolárov.

Obaja predstavitelia zároveň vyjadrili znepokojenie nad prerušením dodávok potravín a iných naliehavo potrebných zdrojov ako dôsledok vojny na Ukrajine. Módí tiež požiadal Egypt o spoluprácu v boji proti cezhraničnému terorizmu, extrémizmu a kybernetickým hrozbám.

India patrí k piatim najväčším dovozcom egyptských produktov, ako sú ropa a skvapalnený zemný plyn, soľ, bavlna a anorganické chemikálie. India do Egypta vyváža najmä bavlnenú priadzu, kávu, tabak, šošovicu, náhradné diely pre vozidlá a lode.

Sísí bude vo štvrtok hlavným hosťom na prehliadke ku Dňu republiky, ktorým si India pripomína prijatie ústavy v 1950. India získala nezávislosť od britskej koloniálnej nadvlády v roku 1947.