Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

India a Irán žiadajú o pomoc pri evakuácii svojich občanov z Ukrajiny

Muž kontroluje materiálne škody v bytovke po raketovom útoku na ukrajinskú metropolu Kyjev v piatok 25. februára 2022. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie upozornil ministrov zahraničných vecí Indie a Iránu na skutočnosť, že opustenie Kyjeva autami je teraz mimoriadne komplikované.

Budapešť 25. februára (TASR) - Maďarsko pomôže každému, aby sa dostal v bezpečí domov, vyhlásil v statuse zverejnenom vo štvrtok večer maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po tom, čo jeho krajinu oslovili India a Irán so žiadosťou o vytvorenie humanitárneho koridoru pre odchod ich občanov z Ukrajiny.

Szijjártóa oslovili vo štvrtok rezortní partneri uvedených krajín so žiadosťou, aby Maďarsko vytvorilo humanitárny koridor, ktorým by sa po príchode občanov Indie a Iránu na ukrajinsko-maďarské hranice mohli dostať na najbližšie maďarské letisko a odtiaľ odletieť domov.

Šéf maďarskej diplomacie upozornil ministrov zahraničných vecí Indie a Iránu na skutočnosť, že opustenie Kyjeva autami je teraz mimoriadne komplikované, avšak uistil ich, že môžu rátať s maďarskou pomocou.

Szijjártó podotkol, že Maďarsko predĺžilo otváracie hodiny na ukrajinsko-maďarských hraničných priechodoch Barabás a Lónya zo zvyčajných do 19.00 h až do 23.00 h.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)