Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

India hlási ďalších 11 obetí monzúnov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V Indickom štáte Západné Bengálsko spôsobili silné búrky a dažde rozsiahle škody.

Naí Dillí 31. júla (TASR) - Jedenásť ľudí zahynulo na východe Indie po tom, ako prívalové dažde spôsobili zosuvy pôdy a strhli niekoľko domov, oznámili v sobotu miestni predstavitelia. Bilancia obetí monzúnových dažďov v Indii sa tak zvýšila na 230, informovala agentúra AFP.

V Indickom štáte Západné Bengálsko spôsobili silné búrky a dažde rozsiahle škody. Pre zasiahnutie elektrickým prúdom tam zomreli štyria ľudia po tom, ako do ich domov začal prenikať dážď, a sedem ľudí zahynulo, keď ich domy strhol silný prúd vody spôsobený dažďami. Niekoľko ľudí je podľa miestneho predstaviteľa stále nezvestných.

Podľa odborníkov klimatické zmeny spôsobujú, že monzúnové búrky, ktoré sa v Indii vyskytujú každoročne od júna do septembra, sa objavujú stále častejšie.

Najviac zasiahnutý bol tento rok indický štát Maháraštra, v ktorom monzúnové dažde spôsobili zosuvy pôdy, v dôsledku ktorých zahynulo až 200 ľudí.

Zasiahnutý bol tiež štát Himáčalpradéš, kde tento týždeň v dôsledku zosuvov pôdy zahynulo sedem ľudí. Ďalších sedem ľudí zahynulo počas búrok v spornom indickom štáte Kašmír. V oboch štátoch pritom uviazlo aj niekoľko turistov, ktorí sa pre neprejazdené hlavné komunikácie nedokážu z oblasti dostať.

Sezónne monzúnové dažde v Indii každoročne zapríčinia mnohé úmrtia a zosuvy pôdy. Pre poľnohospodárstvo v južnej Ázii sú však nevyhnutné; napríklad v Indii tvoria viac než 70 percent celoročného úhrnu zrážok.