Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

India hlási druhý deň po sebe rekordný počet nových prípadov nákazy

Na archívnej snímke zdravotník testuje ženu na prítomnosť ochorenia COVID-19 v indickom Naí Dillí, foto z archívu. Foto: TASR/AP

India je pandémiou treťou najviac postihnutou krajinou sveta po USA a Brazílii.

Naí Dillí 8. apríla (TASR) - India hlásila vo štvrtok rekordných 126.789 nových prípadov nákazy koronavírusom. Stalo sa tak v deň, keď premiér Naréndra Módí dostal druhú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19, informovala agentúra AP.

Prírastok nakazených je dosiaľ najvyšší v krajine od začiatku pandémie, predošlý rekord v tomto smere padol v stredu (115.736). V pondelok hlásili 103.558 nakazených.

India, ktorá má takmer 1,4 miliardy obyvateľov, je pandémiou treťou najviac postihnutou krajinou sveta po USA a Brazílii. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa tam dosiaľ nakazilo vyše 12,9 milióna ľudí, z nich viac ako 166.800 ochoreniu podľahlo. V stredu hlásili 685 ďalších úmrtí, čo je najviac od novembra minulého roka.

"Očkovanie je jedným z mála spôsobov, ako vírus poraziť," napísal Módí na Twitteri. Premiéra podľa médií zaočkovali v štátnej nemocnici v metropole Naí Dillí vakcínou Covaxin vyrobenou v Indii.

India začala svoju očkovaciu kampaň v januári. Doteraz najmenej jednu dávku vakcíny dostalo viac ako 90 miliónov zdravotníckych pracovníkov a osôb nad 45 rokov. Obe dávky dostalo 11 miliónov ľudí.

Agentúra DPA informovala, že Módí zvolal stretnutie hlavných ministrov regionálnych vlád, aby rokovali o opatreniach potrebných na zvládnutie krízy.