Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

India hlásila menej než 100.000 nových prípadov nákazy koronavírusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zdravotnícki odborníci v krajine varovali, že koncom roka môže India čeliť ďalšej vlne nákazy a odporúčajú preto urýchliť očkovaciu kampaň.

Naí Dillí 8. júna (TASR) - India hlásila v utorok - po prvý raz za vyše dva mesiace - menej než 100.000 nových prípadov nákazy koronavírusom za 24 hodín. Ako vyplýva z aktuálnych údajov tamojšej vlády, zaznamenaných bolo 86.498 novoinfikovaných, čo je najmenší denný prírastok za posledných 66 dní. Informovala o tom agentúra DPA.

Počet obetí pandémie v Indii stúpol o 2123 osôb - celkovo tam koronavírusu podľahlo už viac ako 350.000 ľudí. Od vypuknutia nákazy sa v tejto krajine infikovalo celkovo už takmer 29 miliónov osôb.

Miera pozitívne testovaných na 100 osôb sa pohybuje na úrovni 4,62 percenta. Začiatkom mája - počas vrcholiacej druhej vlny pandémie - evidovali v krajine denne vyše 400.000 nakazených.

Proti covidu bolo v Indii dosiaľ oboma dávkami zaočkovaných len približne 3,5 percenta z vyše 1,3 miliardovej populácie. Indický premiér Naréndra Módí v pondelok po ostrej kritike vakcinačnej stratégie vlády zo strany najvyššieho súdu oznámil, že všetci dospelí sa môžu nechať zaočkovať zdarma.

Viacero regiónov - vrátane metropoly Naí Dillí či mesta Bombaj - začalo v pondelok v dôsledku poklesu počtu nakazených postupne uvoľňovať protipandemické opatrenia.

Zdravotnícki odborníci v krajine varovali, že koncom roka môže India čeliť ďalšej vlne nákazy a odporúčajú preto urýchliť očkovaciu kampaň. Zdôraznili tiež potrebu opatrného zmierňovania obmedzení.