Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Naí Dillí po náraste nakazených zavádza týždňový lockdown

Mačka kráča po prázdnej ulici v indickej metropole Naí Dillí počas víkendového lockdownu v sobotu 17. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Šéf dillíjskej samosprávy Arvind Kedžrivál označil situáciu v hlavnom meste za veľmi kritickú.

Naí Dillí 19. apríla (TASR) - Indické hlavné mesto Naí Dillí zavedie od noci z pondelka na utorok lockdown, ktorý bude trvať sedem dní. V metropole totiž zaznamenali prudké zvýšenie v počte nových prípadov nákazy, čo vystavuje veľkému tlaku tamojšie nemocnice. Informovala o tom agentúra AFP.

India v pondelok oznámila 273.810 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší počet zaznamenaný v tejto krajine za jeden deň od začiatku pandémie. Už piaty deň po sebe tam hlásili viac ako 200.000 infikovaných za deň.

V Naí Dillí, najviac zasiahnutom indickom meste, úrady v nedeľu evidovali 25.500 nových prípadov koronavírusu.

Šéf dillíjskej samosprávy Arvind Kedžrivál označil situáciu v hlavnom meste za veľmi kritickú. "Ak teraz nezavedieme lockdown, budeme svedkami väčšej katastrofy. Lockdown bude platiť od dnešného večera až do budúceho pondelka," uviedol.

Podniky v indickej metropole s 20 miliónmi obyvateľov budú podľa jeho slov zatvorené a pohyb na verejnosti bude obmedzený.

Kedžrivál dodal, že systém zdravotnej starostlivosti čelí "vážnemu náporu" pacientov a "dosiahol už svoje hranice". Nemocnice v hlavnom meste podľa neho takisto čelia nedostatku kyslíka a niektorých liekov, píše agentúra AP.

Podobné opatrenia zaviedli úrady aj v iných častiach Indie vrátane štátu Maháraštra, kde leží finančná metropola Bombaj, a štátu Tamilnádu.