Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Násilnosti v Naí Dillí si vyžiadali už najmenej 19 životov

Na najmenej 19 mŕtvych sa 26. februára 2020 zvýšil počet obetí jedných z najhorších sektárskych nepokojov, aké v ostatných rokoch zažilo indické hlavné mesto Naí Dillí. Foto: TASR/AP

Protesty v hlavnom meste trvali od víkendu a podnietil ich sporný zákon, ktorý vstúpil do platnosti v januári a uľahčuje získanie občianstva imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša.

Naí Dillí 26. februára (TASR) - Na najmenej 19 mŕtvych sa v stredu zvýšil počet obetí jedných z najhorších sektárskych nepokojov, aké v ostatných rokoch zažilo indické hlavné mesto Naí Dillí. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa miestnej nemocnice.

Podľa predchádzajúcich správ rozhnevaní demonštranti zapaľovali v rôznych častiach metropoly budovy aj autá, hádzali do policajtov kamene a útočili na novinárov. Nepokoje si vyžiadali ďalších približne 150 zranených. Polícia proti demonštrantom použila granáty so slzotvorným plynom a dymovnice.

"Máme 15 pacientov v kritickom stave," povedal pre Reuters predstaviteľ jednej z veľkých nemocníc v Naí Dillí. Dodal, že v tomto zariadení zomrelo dosiaľ 19 zranených.

K nepokojom, ktoré zapríčinila kontroverzná legislatíva o občianstve, došlo v čase, keď bol v Indii na návšteve americký prezident Donald Trump, ktorý sa v utorok v Naí Dillí stretol s indickým premiérom Naréndrom Módím.

Protesty v hlavnom meste trvali od víkendu a podnietil ich sporný zákon, ktorý vstúpil do platnosti v januári a uľahčuje získanie občianstva imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša. Kritici ho považujú za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov.