Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

India obvinila Čínu z vojenskej provokácie v pohraničnom regióne

Indický región Ladákh na hranici s Čínou, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Naí Dillí zdôraznilo, že je stále otvorené pre dialóg, avšak zároveň odhodlané brániť územnú celistvosť Indie.

Naí Dillí 31. augusta (TASR) - India obvinila v pondelok čínsku armádu z "provokatívnych" vojenských presunov v spornom pohraničnom regióne Ladákh. V tejto himalájskej oblasti došlo v júni ku krvavej konfrontácii oboch armád, pri ktorej zahynulo 20 indických vojakov.

Podľa indického ministerstva obrany čínska armáda vykonala v sobotu večer vo východnej časti Ladákhu "provokatívne vojenské presuny s cieľom zmeniť status quo" v regióne. Informovala o tom agentúra AFP.

Bližšie podrobnosti indické ministerstvo neuviedlo a čínska strana na obvinenie bezprostredne nereagovala.

Indický rezort obrany uviedol, že najnovšie manévre čínskej armády, zaznamenané na južnej strane pohraničného jazera Pangong, porušili predchádzajúce dohovory, ktoré obe strany dosiahli prostredníctvom vojenských a diplomatických kanálov.

Naí Dillí zdôraznilo, že je stále otvorené pre dialóg, avšak zároveň odhodlané brániť územnú celistvosť Indie, píše agentúra AP.

Podľa indického ministerstva obrany sa v pondelok stretli predstavitelia oboch armád, ktorí velia jednotkám rozmiestneným v spornej oblasti, aby sa pokúsili zmierniť opätovne vyhrotené napätie.

Ozbrojená konfrontácia z 15. júna, pri ktorej zahynulo 20 indických vojakov, bola najkrvavejším bojovým stretnutím oboch armád za niekoľko desaťročí. Straty priznala aj čínska armáda, avšak neuviedla žiadne podrobnosti.

Zo zodpovednosti za júnový krvavý incident sa navzájom obviňujú obe armády, ktoré odvtedy rozmiestnili v blízkosti spornej hranice v Ladákhu desaťtisíce vojakov. Snahy o riešenie aktuálnych sporov prostredníctvom rozhovorov zatiaľ neboli úspešné.

Spoločná, 3500 kilometrov dlhá hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma jadrovými veľmocami. V roku 1962 vypukla medzi Čínou a Indiou pohraničná vojna, ktorá prebiehala aj v regióne Ladákh.