Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

TRAGÉDIA NA HORÁCH: Počet obetí lavíny v Himalájach stúpol na desať

Himaláje, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Pri záchrannej operácii pomáhala aj indická armáda, pričom vzdušné sily nasadili v oblasti pri pátraní dva vrtuľníky.

Naí Dillí 5. októbra (TASR) - Na mieste utorkového pádu lavíny v Garhválskych Himalájach v severoindickom štáte Uttarákhand našli telá ďalších šiestich obetí, čím celkový počet mŕtvych stúpol na desať. Nezvestných je stále 18 členov expedície. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom v stredu informovala agentúra AFP.

"Záchranné tímy našli zatiaľ desať tiel," potvrdila polícia na sociálnej sieti Twitter po tom, čo sa ráno v oblasti obnovilo pátranie. Celkovo sa podarilo zachrániť 14 ľudí.

Lavína zavalila v utorok ráno neďaleko vrcholu hory v Garhválskych Himalájach niekoľko desiatok horolezcov. Pri záchrannej operácii pomáhala aj indická armáda, pričom vzdušné sily nasadili v oblasti pri pátraní dva vrtuľníky. Záchranné akcie však museli v noci z dôvodu nepriaznivého počasia prerušiť.

Hlavný minister štátu Uttarákhand Puškar Singh Dhámí na Twitteri potvrdil, že medzi obeťami je aj úspešná horolezkyňa Savitá Kansvalová, ktorá začiatkom tohto roka zdolala najvyššiu horu sveta Mount Everest.

V horských oblastiach Uttarákhandu sú lavíny bežným javom. Vlani vo februári vypukli v tomto indickom zväzovom štáte záplavy po páde ľadovcovo-kamennej lavíny. Počas zosuvu sa totiž ľadovec rozpustil a voda poškodila aj dva vodohospodárske objekty. Povodeň si vyžiadala viac ako 200 obetí.