Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

India predĺži obmedzenie pohybu osôb

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Celoštátne obmedzenie vychádzania bolo nariadené od 25. marca na 21 dní.

Naí Dillí 11. apríla (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí sa rozhodol predĺžiť celonárodné obmedzenie voľného pohybu osôb, uviedol podľa agentúry Reuters v sobotu šéf dillíjskej samosprávy Arvind Kedžrival.

Módí počas videokonferencie s niekoľkými vedúcimi indických samospráv podľa Kejriwala "prijal rozhodnutie o predĺžení celonárodného obmedzenia voľného pohybu osôb". Kejriwal však ďalšie podrobnosti týkajúce sa premiérovho rozhodnutia neposkytol.

"Ak nepristúpime k predĺženiu opatrení, všetka doterajšia snaha bude zbytočná. Preto je potrebné to urobiť," napísal Kejriwal na Twitteri.

Celkovo 21-dňové obdobie trvania celoštátneho obmedzenia pohybu sa skončí v utorok, avšak niekoľko indických štátov aj napriek obavám zo závažných ekonomických dopadov vyzvalo premiéra, aby toto obmedzenie predĺžil.

Celoštátne obmedzenie vychádzania bolo nariadené od 25. marca na 21 dní, pričom obyvatelia majú dovolené opustiť svoje domovy iba za účelom nákupu potravín a liekov.

Hoci nákaza novým koronavírusom je rozšírená v približne 40 percentách okresov Indie, prípady sú sústredené v husto zaľudnených mestských centrách krajiny. Najhoršie je nákazou postihnutý Bombaj.

Od stredy si stámilióny ľudí v Indii musia na verejných priestranstvách povinne zakrývať nos a ústa. Miestne orgány vydali toto nariadenie v najväčších mestách (Naí Dillí a Bombaj), ako aj v najľudnatejšom štáte Uttarpradéš, kde žije asi 200 miliónov obyvateľov. Práve v štáte Uttarpradéš a hlavnom meste Naí Dillí vo štvrtok indické úrady uzatvorili desiatky ohnísk nákazy, zahŕňajúcich aj obytné štvrte, kde sa bude pozorne sledovať stúpajúca krivka nových prípadov infekcie.

Stratégiou Indie je identifikovať a uzavrieť rizikové zóny, kde sa budú snahy úradov zameriavať na zastavenie šírenia koronavírusu, a to "v rámci hraníc presne určenej geografickej oblasti".

Podľa oficiálnych vládnych údajov doteraz v Indii evidujú 6634 aktívnych prípadov nákazy novým koronavírusom a 242 úmrtí. Z choroby sa vyliečilo 652 pacientov.