Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Indický premiér navštívi začiatok výstavby chrámu v spornej lokalite

Na archívnej snímke indický premiér Naréndra Módí. Foto: TASR/AP

Podujatie je stanovené na 5. augusta, čo je podľa organizátorov termín astrologicky priaznivý pre hinduistov.

Naí Dillí 27. júla (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí sa zúčastní v meste Ajódhja na slávnostnom položení základného kameňa hinduistického chrámu, ktorý bude stáť v spornej lokalite, kde sa pôvodne nachádzala mešita zo 16. storočia. Tú v roku 1992 strhli zástancovia tvrdej línie hinduizmu.

Podujatie je stanovené na 5. augusta, čo je podľa organizátorov termín astrologicky priaznivý pre hinduistov a zároveň pripomína rok od chvíle, keď indický parlament zrušil poloautonómny štatút svojho jediného štátu s moslimskou väčšinou - Džammú a Kašmír, informovala v pondelok tlačová agentúra AP.

Vzhľadom na koronavírusovú pandémiu, ktorá stále sužuje Indiu, bude ceremónia vysielaná naživo na štátnej televízii, pričom počet účastníkov a divákov bude obmedzený.

Storočie trvajúci spor o inkriminovanú lokalitu sa vyriešil vlani po drvivom volebnom víťazstve Módího Indickej ľudovej strany (BJP). Najvyšší súd v novembri rozhodol v prospech nadácie chrámu s tým, že moslimská náboženská obec dostane ako odškodné pozemok s rozlohou päť akrov na inom mieste.

Radikálni hinduisti dlhodobo tvrdia, že moslimskí útočníci vybudovali danú mešitu na mieste existujúceho hinduistického chrámu. Po zničení mešity v decembri 1992 vypukli nábožensky motivované násilnosti, ktoré si vyžiadali približne 2000 mŕtvych, najmä z radov moslimov.

Ajódhja leží v štáte Uttarpradéš na severe krajiny.