Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

India prestala v Kanade vydávať víza

Muž jazdí na bicykli pred Guru Nanak Sikh Gurdwara Sahib v Surrey v Britskej Kolumbii v pondelok 18. septembra 2023, kde bol v júni zastrelený vo svojom vozidle Hardeep Singh Nijjar, keď vychádzal z chrámového parkoviska. Foto: TASR/AP

Naí Dillí a Ottawa vypukol diplomatický spor po vyhostení indického diplomata pre údajné zapojenie indickej vlády do vraždy sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara v Kanade.

Naí Dillí 21. septembra (TASR) - India vo štvrtok pozastavila vydávanie víz v Kanade. Ottawa oznámila, že upravuje počet svojich diplomatov v tejto ázijskej krajine. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP.

"Dôležité oznámenie od indickej misie: Indické služby v oblasti víz sú z prevádzkových dôvodov s účinnosťou od 21. septembra pozastavené až do odvolania," oznámila vo štvrtok spoločnosť BLS International, ktorá zabezpečuje aj služby v oblasti vydávania víz.

Naí Dillí a Ottawa vypukol diplomatický spor po vyhostení indického diplomata pre údajné zapojenie indickej vlády do vraždy sikhského aktivistu Hardeepa Singha Nijjara v Kanade. Kanadský premiér Justin Trudeau žiada Indiu, aby s maximálnou vážnosťou pristupovala k obvineniam o možnej účasti indických agentov na júnovej vražde tohto kanadského občana. India účasť na vražde odmieta. Obe krajiny si tiež navzájom vyhostili diplomatov.

Kanadské veľvyslanectvo v Indii oznámilo, že upravuje počty diplomatov v Indii v reakcii na hrozby na sociálnych sieťach. "Uskutočňujeme kroky s cieľom zaistiť bezpečnosť našich diplomatov," uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Indické ministerstvo zahraničných vecí v stredu vyjadrilo znepokojenie v spojitosti s bezpečnosťou svojich občanov v Kanade. "Hrozby sa obzvlášť zameriavali na indických diplomatov a časti indickej komunity, ktoré nesúhlasia s protiindickým programom," uviedlo ministerstvo. Svojim občanom odporučilo, aby sa vyhli oblastiam a podujatiam, kde sa takéto incidenty vyskytujú.

Nijjar bol sikhský aktivista a kanadský občan, ktorého 18. júna zavraždili pred sikhským chrámom v meste Surrey v provincii Britská Kolumbia. India ho v minulosti označila za hľadaného teroristu, ktorý podporoval vytvorenie nezávislého štátu Chálistán pre náboženskú menšinu sikhov.

V Kanade žije najväčšia komunita sikhov mimo indického štátu Pandžáb.