Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Indickí roľníci protestovali proti reformám, vyzvali na štrajk

Členovia Komunistickej strany Indie kričia heslá počas protestu proti zákonom o farmách v indickom Bombaji 27. septembra 2021. Foto: TASR/AP

Protesty boli doteraz väčšinou pokojné.

Naí Dillí 27. septembra (TASR) – Tisíce roľníkov zablokovali v pondelok v okolí indickej metropole Naí Dillí hlavné cesty a železničné trate. Tento protest sa uskutočnil pri príležitosti ročného výročia od prijatia poľnohospodárskych reforiem, ktoré sú podľa nich devastačné, informovala agentúra AP.

Demonštranti na juhozápadnom a východnom okraji Naí Dillí zaplnili diaľnice a odrezali tak hlavné mesto od susediacich zväzových štátov. Na troch miestach zasahovala polícia s cieľom udržať poriadok.

Ako píše AP, farmári zároveň opäť vyzvali na celoštátny štrajk. Niektorí si so sebou na demonštrácie zobrali aj matrace.

Koalícia poľnohospodárskych odborov vyzvala obchody, kancelárie, továrne a iné inštitúcie, aby tiež pozastavili svoje prevádzky v solidarite s desať hodinovým štrajkom farmárov. Všetky pohotovostné služby vrátane nemocníc, lekární a humanitárnej pomoci však nebudú obmedzené, dodala koalícia.

Tisíce demonštrantov zablokovali cesty aj v susedných štátoch Pandžáb a Harijána, ktoré sú najväčšími producentmi poľnohospodárskych produktov v krajine, približuje AP.

Vo východoindickom štáte Bihár došlo tiež k demonštráciám a zablokovaniu železničných tratí. Protestujúci roľníci mali transparenty s protivládnymi heslami, pálili pneumatiky a blokovali dopravu v celom regióne. Polícia podľa vlastných slov zadržala približne 500 ľudí, pričom dodala, že štrajk prebehol bez násilností.

Indické opozičné strany vyjadrili poľnohospodárom podporu. Rokovania medzi farmármi a vládnymi predstaviteľmi dosiaľ k vyriešeniu situácie neviedli, píše AP.

Vláda tvrdí, že cieľom reforiem zo septembra 2020 je modernizácia zastaraných indických trhov s poľnohospodárskymi výrobkami. Farmári tvrdia, že tieto zmeny povedú k tomu, že agrosektor ako jedno z kľúčových odvetví ekonomiky prevezmú veľké konglomeráty. V poľnohospodárstve je zamestnaných približne 60 percent z 1,3 miliardy obyvateľov Indie.

Spomínané reformy a výsledné protesty sú z jednou najväčších politických výziev premiéra Nárendru Módího, ktorý v roku 2019 po druhý raz presvedčivo vyhral parlamentné voľby, analyzuje AP.

Protesty boli doteraz väčšinou pokojné. V januári však v metropole Naí Dillí došlo k potýčkam s políciou, pri ktorých zahynul jeden demonštrant a stovky utrpeli zranenia.