Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Štyri osoby odsúdili na smrť za účasť na bombových útokoch v Indii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ďalšie tri osoby v spojitosti s účasťou na týchto bombových útokoch dostali tresty odňatia slobody v dĺžke sedem až desať rokov

Naí Dillí 2. novembra (TASR) - Súd v Indii udelil trest smrti štyrom ľuďom obvineným z bombového útoku na volebnom zhromaždení indického premiéra Naréndru Módího z roku 2013. Ďalšie dve osoby boli odsúdené na doživotné tresty odňatia slobody. Informovala o tom agentúra AFP.

Pri výbuchoch bômb v meste Patná vo východoindickom zväzovom štáte Bihár zahynulo v októbri 2013 šesť ľudí a najmenej 100 ďalších utrpelo zranenia.

Vtedajší kandidát na post premiéra Módí tam mal mať prejav.

Prokuratúra uviedla, že obvinení boli v pondelok uznaní za vinných zo sprisahania s cieľom "viesť vojnu voči vláde".

Indický národný vyšetrovací úrad (NIA), ktorý má na starosti boj proti terorizmu, oznámil, že všetci boli členmi zakázanej teroristickej organizácie.

Ďalšie tri osoby v spojitosti s účasťou na týchto bombových útokoch dostali tresty odňatia slobody v dĺžke sedem až desať rokov, píše AFP.

Právnik obžalovaných uviedol, že voči rozsudkom podá odvolanie na súde vyššej inštancie. Úradu NIA sa podľa právnika nepodarilo odhaliť hlavného strojcu bombových útokov. "Obvinení nie sú teroristi a nemajú záznam v registre trestov," povedal.