Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Indii sa začal hólí - sviatok jari, farieb a lásky

Žene natierajú tvár farebným púdrom počas osláv hinduistického festivalu farieb hólí v Kalkate 5. marca 2015. Foto: TASR/AP

Hólí je charakteristický návštevami priateľov a príbuzných, tancom, spevom a vzájomným natieraním sa pestrými prachovými farbami.

Naí Dillí 6. marca (TASR) - V Indii sa dnes začal sviatok jari nazývaný hólí. Hoci ide primárne o hinduistickú udalosť, oslavuje tento štátny sviatok väčšina náboženských komunít v krajine, približuje agentúra DPA.

Hólí je charakteristický návštevami priateľov a príbuzných, tancom, spevom a vzájomným natieraním sa pestrými prachovými farbami. "Nech tento sviatok naplní vaše životy radosťou," uviedol indický premiér Naréndra Módí.

Hólí, ktorý je známy aj ako sviatok lásky, je okrem Indie veľmi obľúbený aj v ďalších častiach južnej Ázie i vo svete. Hólí sa koná v mesiaci fálgun, poslednom v hinduistickom kalendári, pričom jeho dátum je pohyblivý.

Sviatok oslavuje víťazstvo dobra nad zlom, príchod jari a koniec zimy. Mnohí ľudia využívajú túto príležitosť na odpustenie neprávostí alebo obnovenie popretŕhaných vzťahov. Slávnosť sa začína pálením vatry hólika dahan.

Remeselníci pripravujú a predávajú farby vyrobené z prírodných zdrojov už niekoľko týždňov či mesiacov dopredu. Medzi tradičné farby používané počas hólí patria oranžová, červená, žltá, zelená, modrá, purpurová, hnedá a čierna.

Hinduistické vdovy hádžu farebný prášok na policajtov počas osláv hinduistického festivalu farieb hólí 3. marca 2015 v indickom Vrindavane. Vdovy sú podľa hinduistickej tradície považované za nositeľky nešťastia. Okolie im prisudzuje zodpovednosť za manželovu smrť, lebo nedokázali udržať jeho dušu medzi živými. Niektoré sa tomu vzoprú a prichádzajú hľadať útechu do Vrindavanu, kam sa chodia bohovi Krišnovi pokloniť tisícky pútnikov. Žijú tu v malých domčekoch, síce zabudnuté a opustené, ale nikto nimi nepohŕda.
Foto: TASR/AP


Na snímke farebné prášky a kvety ležia počas osláv hinduistického festivalu farieb hólí 3. marca 2015 v indickom Vrindavane. Vdovy sú podľa hinduistickej tradície považované za nositeľky nešťastia. Okolie im prisudzuje zodpovednosť za manželovu smrť, lebo nedokázali udržať jeho dušu medzi živými. Niektoré sa tomu vzoprú a prichádzajú hľadať útechu do Vrindavanu, kam sa chodia bohovi Krišnovi pokloniť tisícky pútnikov. Žijú tu v malých domčekoch, síce zabudnuté a opustené, ale nikto nimi nepohŕda.
Foto: TASR/AP


Vdova zdvíha ruky počas osláv hinduistického festivalu farieb hólí 3. marca 2015 v indickom Vrindavane. Vdovy sú podľa hinduistickej tradície považované za nositeľky nešťastia. Okolie im prisudzuje zodpovednosť za manželovu smrť, lebo nedokázali udržať jeho dušu medzi živými. Niektoré sa tomu vzoprú a prichádzajú hľadať útechu do Vrindavanu, kam sa chodia bohovi Krišnovi pokloniť tisícky pútnikov. Žijú tu v malých domčekoch, síce zabudnuté a opustené, ale nikto nimi nepohŕda.
Foto: TASR/AP


Na snímke kvapky vody padajú na ruku muža, ktorý tancuje počas sviatku jari nazývaný hólí 6. marca 2015 v indickom Gauhátí. V Indii sa dnes začal sviatok jari nazývaný hólí. Hoci ide primárne o hinduistickú udalosť, oslavuje tento štátny sviatok väčšina náboženských komunít v krajine.
Foto: TASR/AP


Indovia s farebný práškom na tvárach počas sviatku jari nazývaný hólí 6. marca 2015 v Hajdarabáde. V Indii sa dnes začal sviatok jari nazývaný hólí. Hoci ide primárne o hinduistickú udalosť, oslavuje tento štátny sviatok väčšina náboženských komunít v krajine.
Foto: TASR/AP