Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Reakcia indickej vlády na supercyklónu vyvolala mohutné protesty

Dvojica na motorke prechádza pod spadnutým vedením a vyvráteným stromom po tom, ako sa oblasťou prehnal cyklón Amphan v indickej Kalkate 21. mája 2020. Oblasť Bengálskeho zálivu zasiahla v stredu supercyklóna Amphan sprevádzaná vetrom dosahujúcim rýchlosť až 190 kilometrov za hodinu. Foto: TASR

Supercyklóna Amphan zasiahla v stredu pobrežie východnej Indie a Bangladéš a vyžiadala si najmenej 112 obetí na životoch.

Kalkata 23. mája (TASR) - Tisíce ľudí sa zhromaždili v sobotu v uliciach indického mesta Kalkata, aby vyjadrili nespokojnosť s údajne pomalou reakciou vlády na výpadky elektrickej energie a záplavy spôsobené supercyklónou Ampham, ktorá krajinu zasiahla v stredu. Informovala o tom agentúra AFP.

Supercyklóna Amphan zasiahla v stredu pobrežie východnej Indie a Bangladéš a vyžiadala si najmenej 112 obetí na životoch. V Indii hlásia najmenej 86 obetí a ďalších 26 ľudí prišlo o život v Bangladéši.

Odstraňovanie následkov katastrofy úradom komplikovala aj situácia v súvislosti s bojom proti nákaze koronavírusu SARS-CoV-2, pripomína AFP.

Mnohé oblasti Kalkaty sú stále zaplavené a bez elektrického prúdu. Obyvatelia už druhý deň v uliciach vyjadrovali nespokojnosť a žiadali vládu, aby konala rýchlejšie s cieľom umožniť ľuďom v meste návrat k bežnému životu. Na demonštráciách sa podľa polície zúčastnilo viac ako 5000 ľudí.

Amphan bola najsilnejšia smršť, ktorá Indiu a Bangladéš zasiahla od roku 1999, keď si supercyklóna Odisha vyžiadala len vo východoindickom štáte Urísa takmer 10.000 obetí.