Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

India v počte prípadov nákazy koronavírusom prekonala Britániu

Lekári v špeciálnych ochranných odevoch bezplatne vyšetrujú ľudí v Dharaví, jednom z najväčších slumov v Ázii na predmestí Bombaja v nedeľu 7. júna 2020. Foto: TASR/AP

Vyšší celkový počet infikovaných hlásia iba Spojené štáty, Brazília a Rusko.

Naí Dillí 12. júna (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom v Indii v piatok vzrástol za uplynulých 24 hodín o 9996 na celkový počet 295.772 infikovaných.

India tým prekonala Britániu a v počte nakazených sa dostala na štvrté miesto. Vyšší celkový počet infikovaných hlásia iba Spojené štáty, Brazília a Rusko, píše agentúra DPA.

V Indii ide o rekordný denný prírastok počtu prípadov, pričom prichádza práve v čase uvoľňovania opatrení zavedených v boji s vírusom.

Druhá najľudnatejšia krajina však eviduje relatívne nízky počet obetí. Chorobe COVID-19, ktorú uvedený koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, tam podľa oficiálnych údajov podľahlo 8498 ľudí. Vyliečilo sa 147.195 nakazených.

Vo väčšine indických štátov v pondelok znovu otvorili reštaurácie, nákupné strediská i modlitebné miesta.

India zároveň v ten istý deň znovu otvorila štátne hranice a umožnila medzištátny pohyb tovarov i osôb.

V krajine sa už predtým čiastočne obnovili vlakové spojenia i vnútroštátne lety, otvorili sa obchody a továrne obnovili svoju činnosť. Školy však stále zostávajú zatvorené.

V rozľahlej Indii došlo k nárastu prípadov nákazy v dôsledku presunom státisícov tzv. migrujúcich pracovníkov, ktorí pre karanténne opatrenia - zavedené v snahe zamedziť šíreniu koronavírusu - prišli o prácu a vracali sa do svojich domovských miest.