Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V rieke Ganga, ktorá vyplavila desiatky tiel, nainštalovali sieť

Na videosnímke mŕtve telá plávajú v rieke v Gahzipure v indickom štáte Uttarpradéš 11. mája 2021. Foto: TASR/AP

Mnohí odborníci sú presvedčení, že oficiálne čísla o počte úmrtí v Indii, ktorej zdravotnícky systém je značne podfinancovaný, sú omnoho vyššie.

Naí Dillí 12. mája (TASR) - Úrady v severoindickom zväzovom štáte Bihár nainštalovali sieť cez rieku Ganga po tom, ako na svoje brehy vyplavila desiatky mŕtvol, o ktorých sa predpokladá, že ide o obete spojené s ochorením COVID-19. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Sieť umiestili do Gangy v oblasti hraníc Biháru s Uttarpradéšom, kde zároveň zvýšil aj počet hliadok. Podľa agentúry AFP sa tamojší obyvatelia zbavovali tiel svojich príbuzných v rieke, pretože si nemohli dovoliť drevo na tradičné hinduistické spaľovanie mŕtvych alebo z dôvodu vyčerpanej kapacity krematórií.

Nedávny nález 71 mŕtvol v štáte Bihár vyvolal obavy, že vírus sa nekontrolovateľne šíri v rozsiahlych vidieckych oblastiach vo vnútrozemí krajiny, kde žijú až dve tretiny obyvateľov Indie.

Podľa úradov analýza týchto tiel nebožtíkov potvrdila, že boli štyri až päť dní po smrti. Miestne médiá tiež informovali, že 25 tiel bolo nájdených aj v okolí dediny Gahmar v štáte Uttarpradéš.

Počet obetí pandémie nového koronavírusu presiahol v Indii v stredu 250.000. Za 24 hodín pribudlo podľa údajov ministerstva zdravotníctva rekordných 4205 úmrtí.

Subkontinent zaznamenal i 348.421 nových prípadov nákazy, čím sa ich počet zvýšil na 23,3 milióna - druhý najvyšší po Spojených štátoch.

Mnohí odborníci sú presvedčení, že oficiálne čísla o počte úmrtí v Indii, ktorej zdravotnícky systém je značne podfinancovaný, sú omnoho vyššie.