Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

India v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu zatvorila Tádž Mahal

Mauzóleum Tádž Mahal v indickej Agre. Foto: TASR/AP

Najmenej 143 indických pamiatok vrátane 38 na zozname UNESCO, ako aj mnohé múzeá na území celej krajiny zostanú zatvorené do 31. marca, oznámilo ministerstvo pre cestovný ruch.

Naí Dillí 17. marca (TASR) - Mauzóleum Tádž Mahal - ikonická kultúrna pamiatka, ktorá sa nachádza pri meste Ágra v štáte Uttarpradéš na severe Indie - bude zatvorený po tom, čo v krajine ohlásili už tretie úmrtie na ochorenie Covid-19. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Ako uviedlo indické ministerstvo pre cestovný ruch, túto monumentálnu stavbu zo 17. storočia, ktorá je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, denne navštívia desiatky tisíc ľudí, preto bolo dôležité ju dočasne zatvoriť. Hlavná indická turistická atrakcia ročne do krajiny priláka odhadom sedem až osem miliónov návštevníkov.

Najmenej 143 indických pamiatok vrátane 38 na zozname UNESCO, ako aj mnohé múzeá na území celej krajiny zostanú zatvorené do 31. marca, oznámilo ministerstvo pre cestovný ruch.

Po uplynutí tejto doby bude rozhodnutie opätovne prehodnotené, povedal minister turizmu a kultúry Prahalád Singh Patél.

"Toto rozhodnutie sme prijali, aby sme zastavili šírenie koronavírusu. Musíme zaistiť, že ľudia budú v bezpečí," povedal.

Mauzóleum na južnom brehu rieky Jamuna pri meste Ágra dal v roku 1632 postaviť mogulský cisár Šáhdžahán pre svoju obľúbenú manželku Mumtáz Mahal, ktorá zomrela pri pôrode.

Regionálne vlády jednotlivých indických štátov už v snahe bojovať proti koronavírusu prijali viaceré opatrenia a uzavreli napríklad väčšinu škôl a nákupných a zábavných centier vrátane kín.

V Indii bolo doteraz potvrdených 126 ľudí infikovaných koronavírusom, z toho 22 osôb sú cudzinci. V utorok si ochorenie Covid-19 vyžiadalo v západoindickom štáte Maháraštra tretiu obeť, oznámilo ministerstvo zdravotníctva.