Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

India vrátila zadržaného vojaka späť do Číny

Na archívnej snímke z 9. septembra 2020 konvoj indických vojenských síl sa presúva na diaľnici Šrínagar - indický región Ladákh na hranici s Čínou v meste Gagangeer, severovýchodne od Šrínagaru, v indickej časti Kašmíru. India v pondelok 19. októbra 2020 oznámila, že zadržala čínskeho vojaka, ktorý zablúdil na druhú stranu sporného úseku hranice medzi oboma krajinami v oblasti Kašmíru. Foto: TASR/AP

Čínskeho desiatnika Wang Ja Lunga India vydala späť do Číny v skorých ranných hodinách.

Peking 21. októbra (TASR) - India v stredu vrátila späť do Číny vojaka, ktorého zadržala po tom, čo zablúdil na druhú stranu sporného úseku hranice medzi oboma krajinami v oblasti Kašmíru, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie čínskej armády.

Čínskeho desiatnika Wang Ja Lunga India vydala späť do Číny v skorých ranných hodinách. India v pondelok uviedla, že vojaka zadržala po tom, čo sa dostal na indickú stranu hranice, ktorá sa nachádza na území hornatého regiónu Ladákh. Čína tvrdí, že sa Wang "stratil po tom, čo ho pastieri požiadali, aby šiel hľadať jaky".

Obe krajiny v oblasti Ladákhu rozmiestnili desaťtisíce vojakov po vypuknutí bojov z júna 2020, počas ktorých zahynulo 20 indických a neznámy počet čínskych vojakov.

Napriek viacerým rokovaniam sa napätie medzi krajinami nepodarilo zmierniť. Spoločná 3500 kilometrov dlhá hranica, ktorá nikdy nebola riadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma jadrovými veľmocami - Indiou a Čínou.