Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

India vyhostila za údajnú špionáž dvoch členov diplomatickej misie

Indický policajt kráča na ceste s umeleckým dielom s nápisom "Zostaňte doma" počas nariadeného zákazu vychádzania v rámci opatrenia na zabránenie šíreniu nového koronavírusu v indickom meste Hyderabád 22. apríla 2020, archívne foto. Foto: TASR/AP

K vyhosteniu prišlo niekoľko týždňov po tom, ako sa v Nemecku konal súdny proces s indickým občanom obvineným zo špionáže kašmírskej komunity a komunity Sikhov pre tajné služby v Naí Dillí.

Naí Dillí 31. mája (TASR) - India v nedeľu vyhostila z krajiny dvoch zamestnancov pakistanskej diplomatickej misie v Naí Dillí za údajné "špionážne aktivity". Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na indické ministerstvo zahraničných vecí.

"Vláda vyhlásila oboch týchto predstaviteľov za neželané osoby za zapojenie sa do aktivít nezlučiteľných s ich statusom členov diplomatickej misie," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Na opustenie krajiny majú 24 hodín, dodalo ministerstvo s tým, že pakistanskému chargé d'affaires bol adresovaný "silný protest" voči údajným špionážnym aktivitám dvojice.

K vyhosteniu prišlo niekoľko týždňov po tom, ako sa v Nemecku konal súdny proces s indickým občanom obvineným zo špionáže kašmírskej komunity a komunity Sikhov pre tajné služby v Naí Dillí.

India a Pakistan viedli medzi sebou od získania nezávislosti od Británie v roku 1947 tri vojny vrátane dvoch o sporné pohraničné územie Kašmíru.

Historické územie Kašmíru je rozdelené prevažne medzi regionálnych rivalov Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. V indickom zväzovom štáte Džammú a Kašmír, obývanom prevažne moslimami, prebieha ozbrojené povstanie proti indickej vláde už od roku 1989. Boje si odvtedy vyžiadali desiatky tisíc obetí prevažne z radov civilistov. V Kašmíri je v nasadení viac než 500.000 indických vojakov.