Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

India zadržala čínskeho vojaka v spornej pohraničnej oblasti

Na archívnej snímke z 9. septembra 2020 konvoj indických vojenských síl sa presúva na diaľnici Šrínagar - indický región Ladákh na hranici s Čínou v meste Gagangeer, severovýchodne od Šrínagaru, v indickej časti Kašmíru. India v pondelok 19. októbra 2020 oznámila, že zadržala čínskeho vojaka, ktorý zablúdil na druhú stranu sporného úseku hranice medzi oboma krajinami v oblasti Kašmíru. Foto: TASR/AP

Vojakovi, ktorý bol vystavený extrémnym klimatických podmienkam, poskytla indická strana potrebnú liečbu.

Šrínagar 19. októbra (TASR) - India v pondelok oznámila, že zadržala čínskeho vojaka, ktorý zablúdil na druhú stranu sporného úseku hranice medzi oboma krajinami v oblasti Kašmíru. Informovala o tom agentúra AFP.

Indická armáda uviedla, že príslušníka čínskej armády zadržali vo veľkej nadmorskej výške v regióne Ladákh po tom, ako sa dostal na indickú stranu hranice.

India prisľúbila, že umožní návrat zadržaného čínskeho desiatnika naspäť do vlasti. Vojakovi, ktorý bol vystavený extrémnym klimatických podmienkam, poskytla indická strana potrebnú liečbu.

Obe krajiny v oblasti Ladákhu rozmiestnili desaťtisíce vojakov po vypuknutí bojov z júna 2020, počas ktorých zahynulo 20 indických a neznámy počet čínskych vojakov.

Spoločná 3500 kilometrov dlhá hranica, ktorá nikdy nebola riadne vymedzená, už dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma jadrovými veľmocami - Indiou a Čínou.