Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

India zakázala vývoz lieku proti malárii

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

India pristúpila k zákazu v čase, keď prezident USA Donald Trump vyzval indického premiéra Naréndru Módího, aby poslal viac tohto lieku do USA.

Naí Dillí 6. apríla (TASR) - India uvalila všeobecný zákaz vývozu lieku proti malárii - hydroxychlorochínu. Stalo sa tak v čase, keď prezident Spojených štátov amerických (USA) Donald Trump vyzval indického premiéra Naréndru Módího, aby poslal viac tohto lieku do USA. Informovala o tom v pondelok stanica CNN.

Hydroxychlorochín je liek proti malárii, ktorý niektoré inštitúcie skúmajú ako možný liek na ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom.

Indické ministerstvo obchodu a priemyslu v sobotu zmenilo predchádzajúce nariadenie, ktoré vydalo minulý mesiac, a zakázalo vývoz tohto lieku.

Nie je však jasné, či bol zákaz vývozu vydaný pred alebo po sobotňajšom telefonáte Trumpa a Módího.

Podľa CNN však existuje málo spoľahlivých dôkazov o tom, že liek je naozaj účinný pri liečbe ochorenia COVID-19. "Neexistujú definitívne informácie, ktoré by mi umožnili podať akýkoľvek komentár o tom, či sa liek môže použiť na liečbu koronavírusu," povedal expert na infekčné ochorenia Anthony Fauci.