Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

India zaznamenala nové rekordy v počte úmrtí aj nakazených

Na snímke zamestnanec pridáva horiacu zmes na hranice počas kremácie obetí COVID-19 v provizórnom krematóriu v žulovom kameňolome na okraji indického Bengalúru v stredu 5. mája 2021. Foto: TASR/AP

Podľa indického ministerstva zdravotníctva zomrelo na covid ďalších 3980 ľudí, takže celkový počet obetí v krajine stúpol na 230.168.

Naí Dillí 6. mája (TASR) - India zaznamenala za posledných 24 hodín takmer 4000 úmrtí na ochorenie COVID-19 a vyše 412.000 nových prípadov tejto nákazy - oba údaje sú novými rekordmi. Vo štvrtok to ukázali oficiálne dáta, ktoré priniesla tlačová agentúra AFP.

Podľa indického ministerstva zdravotníctva zomrelo na covid ďalších 3980 ľudí, takže celkový počet obetí v krajine stúpol na 230.168. Koronavírusom sa infikovalo ďalších 412.262 ľudí a od začiatku pandémie India zaznamenala celkovo 21,1 milióna nakazených.

Nový nárast nasleduje po niekoľkých dňoch klesania v počte prípadov, ktoré vo vláde vyvolalo nádej, že nedávne katastrofické šírenie nákazy sa možno zmierňuje.

Keď počet prípadov infekcie dosiahol minulý piatok maximum 402.000, nasledovalo niekoľko dní klesania v denných počtoch nakazených, na 357.000, potom však v utorok začali plazivo znovu stúpať.

Tento prudký nárast v prípadoch infekcie hlásený od konca marca spôsobil preťaženie nemocníc na mnohých miestach krajiny, pričom nastal katastrofálny nedostatok lôžok, liekov a kyslíka.

Vláda premiéra Naréndru Módího stále nezaviedla nový celoštátny lockdown, hoci niekoľko regiónov, vrátane hlavného mesta Naí Dillí či štátov Bihár a Maháraštra, vyhlásilo lokálne lockdowny.