Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

India zaznamenala viac ako 45.000 prípadov čiernej plesne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počty prípadov tohto ochorenia sa zvýšili počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.

Naí Dillí 21. júla (TASR) - India za posledné dva mesiace zaznamenala viac ako 45.000 prípadov smrtiacej tzv. čiernej plesne, oznámilo indické ministerstvo zdravotníctva. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Čierna pleseň, odborne nazývaná mukormykóza, je infekcia, ktorú spôsobujú určité druhy plesní, píše na svojej webovej stránke americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

Predstaviteľ indického ministerstva zdravotníctva v utorok indickému parlamentu oznámil, že v súvislosti s touto infekciou v Indii zomrelo viac ako 4200 ľudí.

Mukormykóza bola považovaná za ochorenie so zriedkavým výskytom, píše AFP. Počty prípadov tohto ochorenia sa však zvýšili počas pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Touto čiernou plesňou trpia väčšinou osoby, ktoré sa zotavili z COVID-19.

Ochorenie má podľa AFP veľmi agresívny priebeh a lekári musia pacientom odstrániť oči, nos a čeľusť s cieľom zastaviť jeho šírenie do mozgu. Úmrtnosť v súvislosti s mukormykózou je na úrovni 50 percent.

Pred pandémiou koronavírusu India evidovala v priemere 20 prípadov ročne. Výskyt mukormykózy hrozil u ľudí s vážne oslabenou imunitou vrátane osôb s nízkou hladinou cukru v krvi, s infekciou HIV alebo ľudí po transplantácii orgánov.

Lekári uvádzajú, že výskyt tejto infekcie môže mať spojitosť s používaním steroidov pri liečbe ochorenia COVID-19, píše stanica BBC.

Indická vláda šírenie mukormykózy v máji vyhlásila za epidémiu, píše AFP. Najvyšší počet prípadov, 9348, hlásili z indického štátu Maháraštra.