Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Riziko znásilnenia v Indii zvyšuje nedostatok hygienických zariadení

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sexuálne násilie sa v Indii dlhé roky tolerovalo.

Naí Dillí 3. júna (TASR) - Indické ženy, ktoré vykonávajú veľkú potrebu na verejnosti, sa vystavujú vyššiemu riziku, že sa stanú obeťami sexuálne motivovaného útoku, uviedla dnes britská mimovládna organizácia WaterAid, ktorú citovala agentúra DPA.

Organizácia WaterAid vychádzala z prípadu dvoch sesterníc vo veku 14 a 16 rokov, ktoré sa 27. mája stali obeťami hromadného znásilnenia v severoindickom štáte Uttarpradéš. Ich telá sa na druhý deň našli zavesené na strome za dedinou. Obe dievčatá patrili k jednej z najnižších indických kást, k tzv. dalitom alebo nedotknuteľným.

Štúdia, ktorú organizácia WaterAid vykonala na 9644 dalitských domácnostiach v štyroch indických štátoch vrátane Uttarpradéšu dokázala, že 26 percent žien z týchto domácností sa stalo terčom urážok a ponižovania, keď vykonávali veľkú potrebu na verejnosti, pričom šesť percent z nich sa stalo obeťou sexuálneho obťažovania.

Podľa WaterAidu má v indických štátoch Uttarpradéš, Bihár, Madhjapradéš a Ándhrapradéš prístup k hygienickým zariadeniam len 13 percent dalitských domácností a necelých 600 miliónov ľudí vykonáva veľkú potrebu na verejnosti.

"Strašný a tragický príbeh týchto dvoch dievčat je len súčasťou oveľa širšieho problému," povedal riaditeľka organizácie WaterAid Barbara Frostová.

Sexuálne násilie sa v Indii dlhé roky tolerovalo. Útoky na ženy v Indii a postup polície pri ich vyšetrovaní sú však verejnosťou ostro sledované po hromadnom znásilnení a mučení s následkom smrti, ktorého terčom sa na konci roku 2012 stala študentka medicíny z Naí Dillí. Jej prípad vyvolal v celej Indii masové protesty a donútil vládu, aby sprísnila tresty za sexuálne motivované trestné činy i dohľad nad ich vyšetrovaním.