Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Zomrel významný environmentalista Rádžendra Kumár Pačaurí

Na archívnej snímke nositeľ Nobelovej ceny mieru Rádžendra Pačaurí. Foto: TASR/AP

Pačaurí, ktorý nedávno absolvoval v Naí Dillí operáciu srdca, bol laureátom viacerých najvyšších civilných indických ocenení.

Naí Dillí 14. februára (TASR) - Vo veku 79 rokov zomrel na následky dlhodobej srdcovej choroby bývalý šéf Medzivládneho panelu OSN o zmene klímy (IPCC) a uznávaný indický environmentalista Rádžendra Kumár Pačaurí. Jeho úmrtie oznámil vo štvrtok neskoro večer Ústav pre energiu a zdroje (TERI) so sídlom v indickej metropole Naí Dillí, ktorý Pačaurí založil, informuje agentúra DPA.

Pačaurího zvolili za predsedu IPCC v roku 2002. Počas jeho vedenia získala táto inštitúcia v roku 2007 Nobelovu cenu mieru, spoločne s bývalým americkým viceprezidentom Alom Gorom. Nobelov výbor ich ocenil za "úsilie o nahromadenie a šírenie hlbokých znalostí o človekom vyvolaných klimatických zmenách, ako aj za vypracovanie opatrení, ktoré sú nevyhnutné na riešenie týchto problémov".

Pačaurí odstúpil z IPCC v roku 2015 po tom, ako proti nemu vzniesla kolegyňa z jeho výskumnej firmy TERI obvinenia zo sexuálneho obťažovania. Vedec na súde dôsledne trval na svojej nevine.

Pačaurí, ktorý nedávno absolvoval v Naí Dillí operáciu srdca, bol laureátom viacerých najvyšších civilných indických ocenení.

Vzdelanie v oblastiach inžinierstva a ekonomiky získal na popredných univerzitách v Indii a Spojených štátoch, približuje agentúra AFP. Postupne sa stal vedúcou osobnosťou hnutia, ktoré poukazovalo na nebezpečenstvá globálneho otepľovania.

Vedec upozorňoval na to, ako budú klimatické zmeny neprimerane ovplyvňovať chudobnejšie krajiny, zatiaľ čo bohaté štáty budú nútené riešiť následné migračné krízy. Podľa predsedu TERI Nitina Desáího prispel Pačaurí "bezprecedentným " spôsobom k medzinárodnej kampani za udržateľný rozvoj.