Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Po zrútení časti diaľničného nadjazdu v Kalkate evidujú prvú obeť

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Na mieste nešťastia zasahujú záchranári a členovia jednotky na riešenie mimoriadnych situácií, ktorí prehľadávajú trosky a pátrajú po ľuďoch, ktorí prežili.

Naí Dillí 4. septembra (TASR) - Najmenej jeden človej zahynul a deväť osôb utrpelo vážne zranenia v utorok po tom, ako sa vo východoindickom meste Kalkata zrútila časť diaľničného nadjazdu.



Podľa informácií zverejnených denníkom Times of India zostalo pod troskami uväznených viacero ľudí. K zrúteniu časti nadjazdu došlo v utorok večer miestneho času v kalkatskej štvrti Madžerhat.

V čase nešťastia prechádzalo cez 40-ročný most ponad železničnú trať niekoľko áut.

Medzi viacerými zranenými je deväť ľudí vo vážnom stave, píše s odvolaním sa na zdroj z policajného oddelenia v Kalkate agentúra DPA.

Na mieste nešťastia zasahujú záchranári a členovia jednotky na riešenie mimoriadnych situácií, ktorí prehľadávajú trosky a pátrajú po ľuďoch, ktorí prežili. Podľa premiérky indického štátu Západné Bengálsko Mamaty Banerdžíovej je prioritou zachrániť všetkých zranených a uviaznutých ľudí.

Ako pripomenula DPA, podobné nešťastia nie sú v Indii zriedkavými.




Výberová chronológia prípadov zrútenia diaľničných mostov a viaduktov vo svete


14. augusta 2018 - Taliansko: Zrútenie diaľničného mosta v meste Janov na severozápade Talianska si vyžiadalo 43 obetí na životoch, medzi obeťami sú aj štyria Francúzi, traja občania Čile, dvaja Albánci, dvaja Rumuni, dvaja Jamajčania, jeden občan Kolumbie a jeden občan Peru. Pod troskami približne 100-metrovej časti mostovky, ktorá sa nachádzala vo výške viac ako 40 metrov nad zemou, našli zasahujúce zložky zničené vozidlá s mŕtvymi osobami.


15. júna 2016 - Nemecko: Pri zrútení časti diaľničného mosta vo výstavbe na severe Bavorska zahynuli dvaja stavební robotníci. Ďalší ľudia utrpeli zranenia. K nehode došlo neďaleko obce Werneck, kde sa zrútila časť nového segmentu diaľničného viaduktu Schraudenbach v dĺžke približne 40 metrov. Na mieste sa zosypalo aj lešenie.


21. februára 2015 - Rakúsko: Na dôležitý železničný koridor pri meste Graz sa zrútila časť rekonštruovaného cestného mosta iba niekoľko minút po tom, čo pod ním prešiel vlak rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu. Na koľajisko sa zosunulo 800 ton betónu, ocele a ďalšieho materiálu. Most, ktorý sa nachádza približne 300 metrov severne od železničnej stanice Frohnleiten, sa zrútil v dĺžke necelých 100 metrov.


4. septembra 2014 - Česko: Cestný most v rekonštrukcii sa zrútil v obci Vilémov v českom kraji Vysočina. Viedol ponad potok a nachádzal sa na komunikácii druhej triedy. Záchranári vytiahli štyroch mŕtvych robotníkov - troch Čechov a jedného Slováka. Opravu mosta zabezpečovala ako subdodávateľ firma Bögl & Krýsl, ktorá pracovala aj na ďalších dvoch zrútených mostoch: na oprave mosta v severomoravskej Studénke v roku 2008 a na stavbe mosta v slovenských Kurimanoch neďaleko Levoče, ktorý spadol v roku 2012.


7. februára 2013 - India: Traja ľudia prišli o život a ďalších šesť utrpelo zranenia pri páde rozostavaného cestného mosta pri medzinárodnom letisku v indickom meste Bombaj. Obeťami sa stali robotníci pracujúci na stavbe.


2. novembra 2012 - Slovensko: V slovenskej obci Kurimany, okr. Levoča, sa zrútil betónový diaľničný most vo výstavbe. K zrúteniu došlo počas betonáže mosta. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, jeden ďalší zomrel pri prevoze do nemocnici a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici. Štrnásť zranených robotníkov hospitalizovali.


7. novembra 2009
- Andorra: Päť obetí prinieslo nešťastie v Andorre, kde sa z neznámych príčin zrútila časť konštrukcie viaduktu vo výstavbe.


18. mája 2009 - Čína: Viadukt na juhu Číny, ktorý mali zbúrať, sa zrútil a usmrtil šesť ľudí, zničil viac ako dve desiatky automobilov a zranil 17 ďalších osôb.


28. augusta 2003 - India: V meste Daman v indickom štáte Gudžarát, približne 200 kilometrov severne od Bombaja, sa v dopravnej špičke zrútil most, v troskách ktorého prišlo o život 50 ľudí vrátane viacerých detí.