Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Indická polícia počas pandémie koronavírusu zatkla desiatky novinárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa reportérov im tlak vlády nezabráni v tom, aby informovali o jej prešľapoch v boji proti koronavírusu.

Naí Dillí 31. júla (TASR) - V Indii počas koronavírusovej pandémie zatkli viac ako 50 novinárov, ktorí kritizovali vládu za chabé zvládanie situácie v krajine. Informáciu v piatok priniesol britský denník The Guardian.

Podľa reportérov nezávislých portálov, najmä z vidieckych oblastí Indie, im tlak vlády nezabráni v tom, aby informovali o jej prešľapoch v rámci boja proti koronavírusu.

"(Zatknutia) sú nepriamym odkazom vlády, že ju nemôžeme ukázať v zlom svetle. Nezáleží im na tom, že musíme zatvoriť oči pred problémami, ktorých sme svedkami," vyjadril sa novinár Om Šarma z regionálneho denníka v severoindickom štáte Himáčalpradéš.

Polícia reportéra obvinila zo šírenia falošných správ počas živého prenosu na sociálnej sieti Facebook, kde ukazoval, ako uzavretie niektorých oblastí Indie postihlo uviaznutých a vyhladnutých robotníkov.

Indickí policajti tiež údajne fyzicky napadli viacerých novinárov v regióne Džammú a Kašmír. V apríli tohto roka mali zbiť obuškami a následne zatknúť redaktora novín Kashmir Observer, píše ďalej denník.

Výbor na ochranu novinárov (CPJ) začiatkom tohto mesiaca zaslal oficiálny list regionálnej vláde Himáčalpradéšu, ktorý podnietil jej predsedu stiahnuť policajné sťažnosti na Šarmu a ďalších piatich novinárov.

Vláda Indie nariadila minulý týždeň zrušenie desaťtýždňového uzavretia niektorých častí krajiny. Počas tzv. lockdownu sa ešte viac prehĺbili sociálne a hospodárske rozdiely medzi vrstvami indického obyvateľstva, priblížil The Guardian.

India doteraz zaznamenala takmer 1,6 milióna prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 35.000 úmrtí. Tento ázijský štát má piaty najvyšší počet mŕtvych na svete po Spojených štátoch, Brazílii, Británii a Mexiku, ako vyplýva z výpočtov agentúry AFP.