Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Indická vláda odporúča v boji proti covidu zaviesť lokálne obmedzenia

Zdravotníčka testuje ženu na ochorenie Covid-19 v indickom Hajdarabáde 29. apríla 2021, foto z archívu. Foto: TASR/AP

V auguste sa v Indii začína obdobie osláv, ktoré vrcholí v novembri hinduistickým sviatkom svetiel - díválí - za účasti miliónov ľudí.

Naí Dillí 5. augusta (TASR) - Indická vláda vyzvala predstaviteľov jednotlivých štátov, aby pred blížiacimi sa sviatkami zaviedli lokálne obmedzenia. Varovala, že tieto hromadné podujatia sa môžu stať miestom "superšírenia" nového koronavírusu a viesť k opätovnému nárastu počtu infikovaných. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters.

"Indická rada pre medicínsky výskum (ICMR)... vyjadrila znepokojenie z potenciálneho rizika, že hromadné podujatia počas osláv sa zmenia na miesta, kde dôjde k superšíreniu (vírusu) a následne k nárastu prípadov covidu," uvádza sa v liste ministerstva zdravotníctva zaslanom v stredu vládam jednotlivých indických štátov.

"Všade tam, kde sú ohniská (nákazy), by mali byť zóny s obmedzeniami," povedal tento týždeň na tlačovej konferencii člen poradného tímu vlády na boj proti pandémii Vinod Kumár Paul.
Na snímke hinduistky zapaľujú hlinené lampy na brehu vodnej nádrže Banganga počas sviatku svetiel Díválí v Bombaji 22. novembra 2018, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Agentúra Reuters pripomína, že v auguste sa v Indii začína obdobie osláv, ktoré vrcholí v novembri hinduistickým sviatkom svetiel - díválí - za účasti miliónov ľudí.

Vláda premiéra Naréndru Módího upozornila jednotlivé štáty, aby boli opatrné pri rušení zavedených opatrení, keďže druhá vlna pandémie, ktorá v apríli a máji priniesla tisíce ďalších obetí ochorenia COVID-19, sa ešte neskončila. Západoindický štát Maháraštra, ktorý druhá vlna zasiahla najviac, v júli výrazne uvoľnil protipandemické obmedzenia. Stalo sa tak napriek tomu, že tam po štáte Kérala naďalej hlásia druhý najvyšší počet infikovaných.

V Indii evidovali za uplynulých 24 hodín 42.982 novonakazených a 533 obetí covidu. Od júla pribúda v tejto krajine denne v priemere 30.000-40.000 infikovaných, počas vrcholiacej druhej vlny pandémie ich bolo vyše 400.000.

V júli dostalo v Indii vakcínu proti covidu zhruba 129 miliónov ľudí. Ak chce však vláda splniť stanovený cieľ zaočkovať do konca roka 950 miliónov dospelých obyvateľov, bude sa musieť tempo vakcinácie zrýchliť.