Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Indický premiér a Bill Gates diskutovali o pandémii

Bill Gates, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V Indii stále platia prísne obmedzenia voľného pohybu osôb. Zatvorené sú hranice a pozastavená väčšina vnútroštátnej a medzinárodnej dopravy.

Naí Dillí 15. mája (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí vo štvrtok diskutoval prostredníctvom videkonferencie so spoluzakladateľom spoločnosti Microsoft a filantropom Billom Gatesom o možnostiach boja s koronavírusovou pandémiou.

Módí podľa spravodajskej televízie CNN na Twitteri informoval, že hovorili o rôznych témach vrátane súčasného postupu indickej vlády v boji proti koronavírusu, význame technológií a inovácií či výrobe vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

"Boj proti pandémii si vyžaduje globálnu spoluprácu. Úloha Indie je kľúčová, pretože medzinárodné spoločenstvo sa snaží minimalizovať sociálne a ekonomické dôsledky krízy, pracuje na účinnej vakcíne a sprístupnení testovania a liečby pre všetkých," reagoval Gates na svojom twitterovom účte.

Módí a Gates hovorili aj o predchádzajúcich iniciatívach indickej vlády, ako je propagácia čistoty a hygieny či čerpanie z ájurvédy - systému tradičného indického lekárstva, za účelom posilnenia imunity obyvateľstva.

Podľa údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa India doposiaľ eviduje viac ako 82.000 prípadov ochorenia COVID-19 a najmenej 2649 obetí.

V Indii stále platia prísne obmedzenia voľného pohybu osôb. Zatvorené sú hranice a pozastavená väčšina vnútroštátnej a medzinárodnej dopravy. Domáce a zahraničné letecké spoločnosti majú zakázané prevádzkovať pravidelné komerčné linky do 17. mája.

V niektorých menej rizikových oblastiach krajiny však dochádza k postupnému uvoľňovaniu karanténnych opatrení. Vo viacerých štátoch Indie sa opäť obnovili priemyselné aj stavebné aktivity. Otvorili sa takisto pobočky niektorých súkromných firiem a časť obchodov.