Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Indický premiér Módí gratuluje Putinovi a sľubuje posilnenie vzťahov

Na archívnej snímke Indický premiér Naréndra Módí. Foto: TASR/AP

Rusko je najväčším dodávateľom zbraní do najľudnatejšej krajiny sveta, pričom ich spolupráca sa začala už v období studenej vojny.

Naí Dillí 18. marca (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí v pondelok zagratuloval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu a vyjadril pozitívne očakávanie k posilneniu väzieb v rámci rozvoja špeciálneho vzťahu medzi Indiou a Ruskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Rusko je najväčším dodávateľom zbraní do najľudnatejšej krajiny sveta, pričom ich spolupráca sa začala už v období studenej vojny. India ruskú inváziu na Ukrajine priamo neodsúdila a od jej začiatku nakúpila milióny barelov ruskej ropy za znížené ceny. Rusko sa tak stalo hlavným dodávateľom ropy pre Indiu.

Krajina však v posledných rokov prehlbuje obrannú spoluprácu aj so západnými krajinami. Spolu s USA, Japonskom a Austráliou tvorí alianciu Quad.

Putin (71) podľa oficiálnych výsledkov po sčítaní všetkých hlasov získal 87 percent, teda 76 miliónov hlasov a zabezpečil si ďalších šesť rokov v kresle prezidenta. Volebná účasť prekročila 77 percent.

Výsledok prezidentských volieb v pondelok odsúdili mnohé západné krajiny vrátane Británie, Francúzska, Nemecka či USA. Kriticky sa vyjadril aj šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell, tiež vlády Poľska alebo Litvy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že simulované prezidentské voľby v Rusku nemajú žiadnu legitimitu.