Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Indický premiér Módí zagratuloval nastupujúcemu britskému premiérovi

Indický premiér Nárendra Módí, arcchívna snímka. Foto: TASR - AP

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom Konzervatívnej strany po tom, ako získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila.

Naí Dillí 25. októbra (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí zagratuloval v pondelok nastupujúcemu britskému premiérovi Rishimu Sunakovi k zisku postu lídra Konzervatívnej strany. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

"Srdečne blahoželám, Rishi Sunak! Keďže ste sa stali premiérom Spojeného kráľovstva, teším sa na našu úzku spoluprácu v globálnych otázkach, ako aj na realizáciu Plánu 2030. Osobitné želanie díválí 'živému mostu' Indov v Spojenom kráľovstve - pretože naše historické väzby transformujeme na moderné partnerstvo," napísal Módí na Twitteri s odkazom na hinduistický sviatok, ktorý sa v týchto dňoch oslavuje v Indii.

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom Konzervatívnej strany po tom, ako získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila. Ako líder konzervatívcov sa stane aj novým britským premiérom.

Súboj o nového lídra konzervatívcov sa začal minulý štvrtok, keď premiérka Liz Trussová odstúpila po necelých šiestich týždňoch vo funkcii. Začiatkom septembra nahradila Borisa Johnsona, ktorý odstúpil po sérii škandálov.

Sunak bude prvým premiérom Spojeného kráľovstva s ázijským pôvodom. Narodil sa v roku 1980 v Southamptone na juhu Anglicka. Jeho rodičia majú indický pôvod a narodili sa v afrických krajinách. V roku 2009 sa oženil s dcérou indického miliardára.