Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Indický premiér Naréndra Módí sa osobne nezúčastní na summite G7

Na archívnej snímke z Twittera indický premiér Naréndra Módí počas očkovania vakcínou proti koronavírusu, ktorá bola vyrobená v Indii, 1. marca 2021 v Naí Dillí. Foto: TASR/AP

India momentálne bojuje s masívnou vlnou nových prípadov nákazy koronavírusom a súvisiacich úmrtí.

Naí Dillí 11. mája (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí sa osobne nezúčastní na nadchádzajúcom summite skupiny G7 v Británii. Oznámila to v utorok indická vláda, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

India nie je členom G7, skupiny siedmich ekonomicky najvyspelejších krajín sveta, ale bola na toto stretnutie pozvaná ako jeden zo štyroch hostí. Summit G7 sa uskutoční 11.–13. júna v grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka.

"Vzhľadom na aktuálnu situáciu súvisiacu s koronavírusovou epidémiou v Indii padlo rozhodnutie, že premiér sa na summite G7 zúčastní iba virtuálne," uviedol vo vyhlásení hovorca indického ministerstva zahraničných vecí.

India momentálne bojuje s masívnou vlnou nových prípadov nákazy koronavírusom a súvisiacich úmrtí. Krajina iba v pondelok zaznamenala 330.000 ďalších prípadov infekcie a takmer 3900 úmrtí na ochorenie COVID-19.

India, kde žije 1,3 miliardy ľudí, je po Spojených štátoch druhou najviac postihnutou krajinou na svete. Od začiatku pandémie tam zaznamenali už takmer 23 miliónov nakazených a takmer 250.000 úmrtí na covid.

Nová vlna zasiahla veľké mestá vrátane metropoly Naí Dillí a finančníckeho centra Bombaj, čo dostáva nemocnice na pokraj kapacitných možností a vedie k závažnému nedostatku lôžok či kyslíkových fliaš, píše AFP.

Zoskupenie G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA, pričom na jeho stretnutiach a summitoch sa obvykle zúčastňujú aj zástupcovia Európskej únie. Ako hostia sú do Británie pozvaní predstavitelia Austrálie, Indie, Juhoafrickej republiky a Južnej Kórey.

Vlaňajší summit, ktorý sa mal konať v USA, bol pre pandémiu zrušený.