Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Indický premiér si uctil pamiatku Mahátmu Gándhího

Indický premiér Naréndra Módí si uctieva sypaním kvetov pamiatku pri hrobe Máhatmú Gándhího počas pietnej slávnosti pri príležitosti výročia jeho úmrtia v Naí Dillí 30. januára 2023. Foto: TASR/AP

Gándhího na modlitebnom stretnutí predstaviteľov vierovyznaní zavraždil v januári 1948 Nathúrám Gódsé, náboženský fanatik, ktorého podráždili Gándhího zmierlivé gestá voči moslimskej menšine v Indii.

Naí Dillí 30. januára (TASR) - Indický premiér Naréndra Módí v pondelok v Naí Dillí vzdal hold vodcovi indického hnutia za nezávislosť Mahátmovi Gándhímu, ktorého pred 75 rokmi zastrelil hinduistický aktivista.

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AFP, výročie smrti Gándhího, ktorý je v Indii všeobecne známy aj ako Bápú (Otec), sa v krajine pripomína aj ako Deň mučeníkov.

Aj preto Módí vo svojom statuse na platforme Twitter pred účasťou na slávnostnom obrade v Naí Dillí napísal, že vzdáva hold aj všetkým, ktorí "boli umučení v službe (indickému) národu".

Gándhího na modlitebnom stretnutí predstaviteľov viacerých vierovyznaní zavraždil v januári 1948 Nathúrám Gódsé, náboženský fanatik, ktorého podráždili Gándhího zmierlivé gestá voči moslimskej menšine v Indii.

AFP podotkla, že Módí pravidelne vzdáva úctu Gándhímu, často navštevuje jeho duchovné útočisko so zahraničnými hodnostármi vrátane bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa a hovorí o jeho odkaze.

Snahy hinduistických nacionalistov rehabilitovať a uctiť si Gódsého, ktorý bol popravený v roku 1949, Módí doteraz nekomentoval. AFP tiež dodala, že Módího vláda sa zastáva aj prác hinduistického ideológa Vinájaka Dámódara Sávarkara, ktorý je známy ako Gódsého mentor.

Gándhího pravnuk Tušar Gándhí minulý týždeň pre agentúru AFP povedal, že za vlády Módího majú Gódsého názory v Indii znepokojivý ohlas.

"Táto filozofia sa teraz zmocnila Indie a sŕdc Indov, je to (pritom) ideológia nenávisti, ideológia polarizácie, ideológia rozdelenia," povedal Gándhí počas rozhovoru pre AFP, ktorý sa odohral v jeho dome v meste Bombaj. Podľa Gándhího si je Módí veľmi dobre vedomý, že takto "zapaľuje oheň, ktorý jedného dňa pohltí aj samotnú Indiu."