Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Indický premiér vyzval na okamžité prímerie na Ukrajine

Dánska premiérka Mette Frederiksenová (vpravo) počas spoločnej tlačovej konferencie s indickým premiérom Nárendrom Módím po ich stretnutí v jej rezidencii Marienborg v meste Kongens Lyngby, severne od Kodane 3. mája 2022. Foto: TASR/AP

Hoci India opakovane nalieha na zastavenie bojov na Ukrajine, priamemu odsúdeniu ruskej invázie sa vyhýba.

Kodaň 3. mája (TASR) - India vyzýva na prímerie na Ukrajine a mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom. V utorok to v Kodani uviedol indický premiér Naréndra Módí, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Apelovali sme na okamžité prímerie na Ukrajine a na dialóg a diplomaciu na vyriešenie tohto problému," povedal Módí na tlačovej konferencii.

Indický premiér navštívil v pondelok Berlín, kde s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom podpísal sériu bilaterálnych zmlúv zameraných najmä na udržateľný rozvoj. Nemecko sa zaviazalo poskytnúť Indii pomoc v hodnote desať miliárd eur pri prechode na obnoviteľné zdroje energie.

Scholz sa Módího počas návštevy pokúšal presvedčiť, aby zaujal rozhodnejší postoj voči ruskej invázii na Ukrajinu. Hoci India opakovane nalieha na zastavenie bojov na Ukrajine, priamemu odsúdeniu ruskej invázie sa vyhýba. Kremeľ nedávno ocenil "neutralitu" indickej vlády v súvislosti s vojnou na Ukrajine.