Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Indonézii odsúdili člena organizácie zodpovednej za smrť 202 ľudí

Policajti počas eskorty podozrivého indonézskeho militanta Zulkarnaena (uprostred), ktorý je známy aj ako Aris Sumarsono, po jeho príchode na medzinárodné letisko Soekarno-Hatta v indonézskom meste Tangerang 16. decembra 2020, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zulkarnaen (58), ktorého skutočné meno je podľa súdnych dokumentov Arif Sunarso, bol na zozname najhľadanejších ľudí v Indonézii takmer dve desaťročia – do svojho zadržania vlani v decembri.

Jakarta 19. januára (TASR/Teraz.sk) - Indonézsky súd odsúdil v stredu člena teroristickej organizácie Džamá Islamíja na 15 rokov odňatia slobody za jeho úlohu pri bombových útokoch na ostrove Bali z roku 2002, pri ktorých zahynulo 202 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Vysoko postavený člen Džamá Islamíja známy ako Zulkarnaen "sa dopustil terorizmu a bol odsúdený na 15 rokov väzenia", povedal predsedajúci sudca okresného súdu v indonézskej metropole Jakarta.

Zulkarnaen (58), ktorého skutočné meno je podľa súdnych dokumentov Aris Sunarso, bol na zozname najhľadanejších ľudí v Indonézii takmer dve desaťročia – do svojho zadržania vlani v decembri.

Odsúdený podľa prokuratúry zriadil v rámci spomínanej teroristickej organizácie špeciálnu jednotku, ktorá vykonala bombový útok na Bali, ako aj niekoľko ďalších útokov. Zulkarnaen bol pre Džamá Islamíja spájanú s al-Káidou "kľúčový", pretože mal skúsenosti ako inštruktor vo výcvikových táboroch pre militantov v Afganistane a na Filipínach.

Zulkarnaen počas súdneho procesu odmietal svoju účasť na útoku na Bali, priznal však, že ho vykonal jeho tím.

Na Bali došlo 12. októbra 2002 krátko pred polnocou miestneho času k trom takmer súčasným výbuchom podomácky vyrobených náloží. Simultánny výbuch dvoch náloží zničil turistami navštevovaný nočný klub Sari v rekreačnom stredisku Kuta Beach a vyžiadal si viac ako sto mŕtvych - väčšinou turistov z Austrálie, ale aj Britov, Nemcov, Francúzov, Američanov, Švédov a hostí z Nového Zélandu. Jedna nálož bola odpálená asi 100 metrov od amerického honorárneho konzulátu; tento incident sa zaobišiel bez zranení.

Za útoky na Bali v roku 2003 odsúdili 23 ľudí; troch z nich 8. novembra 2008 popravili v prísne stráženom väzení na ostrove Nusa Kambangan.