Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Izolácia počas pandémie donútila dvojice vzdať sa antikoncepcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nedostupnosť antikoncepcie môže počas pandémie ochorenia COVID-19 vyústiť do 420.000 tehotenstiev.

Jakarta 21. mája (TASR) - Obmedzenia zamerané za zastavenie šírenia nového typu koronavírusu donútili desať percent dvojíc v Indonézii zrieknuť sa antikoncepcie. Vo štvrtok o tom informoval indonézsky predstaviteľ úradu pre plánovanie rodiny, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Nedostupnosť antikoncepcie môže počas pandémie ochorenia COVID-19 vyústiť do 420.000 tehotenstiev, uviedol šéf Národného úradu pre populáciu a plánovanie rodiny (BKKBN) Hasto Wardoyo.

Vláda odhaduje, že od marca do apríla prestali antikoncepciu používať celkovo tri milióny dvojíc a v 15 percentách z nich sa to môže skončiť tehotenstvom.

"Spolu so 420.000 novonarodenými deťmi na budúci rok môže počet obyvateľov v Indonézii dramaticky narásť," povedal. "Ak plánujete tehotenstvo, teraz nie je ten správny čas," dodal.

Každý rok sa v Indonézii narodí päť miliónov bábätiek a vlani používalo antikoncepciu približne 28 miliónov dvojíc, ako ukazujú údaje vlády.

Predstavitelia zdravotníctva v okrese Tasikmalaya v provincii Západná Jáva (v západnej časti ostrova Jáva) hlásili, že percento tehotných žien sa už v období od januára do marca v porovnaní s minulým rokom zdvojnásobilo.

Indonézia zaznamenala vo štvrtok 973 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je zatiaľ najväčší denný nárast, a celkový počet infikovaných v krajine tak stúpol na 20.162.

Počet úmrtí stúpol na 1278, pretože v noci na štvrtok zomrelo ďalších 36 ľudí.