Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Indonézsky minister prirovnal koronavírus k manželkám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vo štvrtok bolo v Indonézii potvrdených 687 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19, čím celkový počet infikovaných vzrástol na 24 538.

Jakarta 28. mája (TASR) – Indonézsky minister pre politické, právne a bezpečnostné otázky Mohammad Mahfud sa stal terčom kritiky po tom, čo vo videu zverejnenom na YouTube prirovnal koronavírus SARS-CoV-2 k manželkám. Minister sa takýmto spôsobom snažil upokojiť obyvateľov, ktorých znepokojilo rozhodnutie vlády uvoľniť niektoré z epidemiologických opatrení. Informovala o tom agentúra DPA.

K Mahfudovmu vyhláseniu došlo v čase, keď sa vláda pripravuje na čiastočné uvoľnenie opatrení zavedených proti šíreniu nového druhu koronavírusu. K zmierneniu opatrení by malo dôjsť v niektorých častiach krajiny začiatkom júna. Cieľom tohto kroku má byť podľa vládneho kabinetu dosiahnutie stavu "novej normálnosti".

Mahfud v tejto súvislosti vyhlásil, že krajina sa bude musieť "prispôsobiť novej situácii", pričom ľudia budú musieť dbať o svoje zdravie.

"Nedávno mi môj kolega Luhut Pandjaitan (minister námorných záležitostí a investícií) poslal meme, v ktorom bolo napísané, že koronavírus je ako manželka. Najprv sa ju snažíš kontrolovať. Potom si uvedomíš, že nemôžeš, a nakoniec sa naučíš, ako s ňou žiť," povedal minister vo videu po anglicky.

Ministrove vyhlásenie však rozhnevalo aktivistky za ženské práva. "Nielenže toto vyhlásenie reflektuje neschopnosť vlády v boji s pandémiou COVID-19 (ochorenie spôsobované koronavírusom), demonštruje zároveň aj sexistické a voči ženám nenávistné postoje verejných činiteľov," uviedlo vo svojom vyhlásení Združenie za ženskú solidaritu. Podobné vtipy podľa hnutia normalizujú kultúru násilia voči ženám.

Ako pripomína DPA, Indonézia nasadí v snahe presadiť "novú normálnosť" 340 000 príslušníkov bezpečnostných zložiek v provinciách Jakarta, Západná Jáva, Západná Sumatra a Gorontalo.

Vo štvrtok bolo v Indonézii potvrdených 687 nových prípadov nákazy ochorením COVID-19, čím celkový počet infikovaných vzrástol na 24 538. Nákaze podľahlo v tomto ostrovnom štáte dokázateľne už 1496 osôb.