Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zemetrasenia v Indonézii sa zvýšil na 162

Na snímke muž kráča okolo zničeného domu po zemetrasení v indonézskom meste Cianjur 21. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie podľa miestnych médií poškodilo tisíce domov. V oblasti Cianjur zaznamenali aj viacero zosuvov pôdy a niekoľko desiatok dotrasov, ktoré môžu pokračovať.

Cianjur 21. novembra (TASR) - Najmenej 162 životov si vyžiadalo pondelňajšie zemetrasenie s magnitúdou 5,6, ktoré zasiahlo západnú časť indonézskeho ostrova Jáva. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie miestnych úradov.

"S ľútosťou vám oznamujem, že 162 (ľudí) je mŕtvych," uviedol guvernér provincie Západná Jáva Ridwan Kamil. Tieto údaje pre AFP potvrdil aj hovorca mestskej samosprávy v meste Cianjur v tejto provincii.

Epicentrum otrasov bolo pri meste Cianjur (vysl. "Čiandžur"), ležiacom zhruba 100 kilometrov južne od hlavného mesta Jakarta, v ktorom zemetrasenie taktiež pocítili. Otrasy vychádzali z hĺbky približne desať kilometrov.

Zemetrasenie podľa miestnych médií poškodilo tisíce domov. V oblasti Cianjur zaznamenali aj viacero zosuvov pôdy a niekoľko desiatok dotrasov, ktoré môžu pokračovať.

Indonéziu postihujú často zemetrasenia i erupcie sopiek, keďže toto súostrovie leží v seizmicky aktívnej zóne, tzv. Ohnivom kruhu, kde sa stretávajú tektonické platne.

Lipavský: Moje myšlienky sú s rodinami obetí zemetrasenia na Jáve


Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský vyjadril šéfke indonézskej diplomacie Retno Marsudiovej sústrasť v súvislosti s pondelňajším zemetrasením na ostrove Jáva. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

"So zármutkom som sa dopočul o zemetrasení na Západnej Jáve. Moje myšlienky sú s rodinami obetí," napísal Lipavský na sociálnej sieti Twitter. "V mene Česka by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť Retno Marsudiovej," dodal šéf českej diplomacie.

Na snímke zranené osoby ošetrujú pred miestnou nemocnicou po zemetrasení v indonézskom meste Cianjur v pondelok 21. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Ministerstvo zahraničných vecí ČR nemá informácie, že by medzi obeťami zemetrasenia boli českí občania. "Podľa doterajších informácií indonézskeho ministerstva zahraničia nebol medzi obeťami žiaden cudzinec," povedala pre TASR vedúca oddelenia komunikácie rezortu Mariana Wernerová.

TASR prináša výberovú chronológiu najsilnejších zemetrasení a následných vĺn cunami v Indonézii od katastrofy v roku 2004:

16. októbra 2021: Najmenej traja ľudia zahynuli a sedem ďalších osôb utrpelo ťažké zranenia pri plytkom zemetrasení s magnitúdou 4,8, ktoré zasiahlo turistický ostrov Bali v Indonézii.



10. apríla 2021: Osem obetí si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 6,0, ktoré zasiahlo oblasť pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva a poškodilo viac než 1300 budov. Hypocentrum zemetrasenia sa nachádzalo v mori 45 kilometrov južne od okresu Malang v provincii Východná Jáva.



15. januára 2021: Najmenej 81 obetí si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,2, ktoré zasiahlo indonézsky ostrov Sulawesi. Vážne zranenia utrpelo najmenej 250 ľudí.



26. septembra 2019: Najmenej 20 ľudí zahynulo a desiatky ďalších osôb utrpeli zranenia pri silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo odľahlé súostrovie Moluky na východe Indonézie. Otrasy mali magnitúdu 6,5.



22. decembra 2018: Najmenej 426 mŕtvych, 745 zranených a 30 nezvestných si vyžiadali vlny cunami, ktoré bez varovania zasiahli pláže v oblasti Sundského prielivu v Indonézii. Počet ľudí, ktorí museli v dôsledku cunami na pobreží ostrovov Jáva a Sumatra opustiť svoje domovy, prekročil 40.000.



28. septembra 2018: Mohutné zemetrasenie na ostrove Sulawesi s magnitúdou 7,5 a následná vlna cunami zničili mesto Palu a okolité obce v indonézskej provincii Stredné Sulawesi. Počet obetí ničivého zemetrasenia a vlny cunami na ostrove Sulawesi dosiahol 2200.



19. augusta 2018: Silné zemetrasenie s magnitúdou 6,5 postihlo indonézsky ostrov Lombok. Epicentrum bolo v hĺbke 32 kilometrov v oblasti Východný Lombok. Desať ľudí zahynulo a množstvo budov bolo zničených. Päť z obetí prišlo o život na susednom ostrove Sumbawa.



9. augusta 2018: Silný dotras zasiahol indonézsky ostrov Lombok, ktorý mal magnitúdu 6,2 a zaznamenali ho v malej hĺbke 12 kilometrov na severovýchode ostrova. Dotras si vyžiadal životy troch ľudí a ďalších 24 osôb utrpelo zranenia.



5. augusta 2018: Zemetrasenie s magnitúdou 7,0, ktoré zasiahlo pobrežnú oblasť indonézskeho turistami vyhľadávaného ostrova Lombok, si vyžiadalo 555 mŕtvych. Zranenia utrpelo takmer 7800 ľudí a viac ako 417.000 obyvateľov prišlo od zemetrasenia o domov.



29. júla 2018: Celkovo 16 mŕtvych a 162 zranených si vyžiadalo zemetrasenie, ktoré zasiahlo turistami vyhľadávaný indonézsky ostrov Lombok. Po hlavnom zemetrasení s magnitúdou 6,4 nasledovalo ešte viac ako 60 slabších otrasov. Epicentrum sa nachádzalo približne 50 kilometrov severovýchodne od mesta Mataram.



25. októbra 2010: Silné zemetrasenie s magnitúdou 7,7 zasiahlo pobrežie indonézskej západnej Sumatry. Epicentrum bolo zhruba 80 kilometrov juhozápadne od ostrovov Mentawai v hĺbke desať kilometrov. Nešťastie si vyžiadalo 508 mŕtvych.



30. septembra 2009: Silné podmorské zemetrasenie zasiahlo západné pobrežie Indonézie. Zemetrasenie malo magnitúdu 7,6. Epicentrum bolo približne 50 kilometrov od prístavného mesta Padang v provincii Južná Sumatra. V regióne prišlo o život asi 1100 ľudí.



28. marca 2005: V blízkosti severného pobrežia ostrova Sumatra pripravilo zemetrasenie s magnitúdou 8,7 o život 1000 ľudí. Epicentrum bolo pri ostrove Nias a zničilo jeho hlavné mesto.



26. decembra 2004: Pri katastrofálnom ničivom zemetrasení a následných prívalových vlnách cunami prišlo o život alebo bolo nezvestných najmenej 283.543 ľudí. Otrasy, ktorých epicentrum bolo v blízkosti indonézskej Sumatry, mali intenzitu až 9,15 stupňa Richterovej stupnice. Postihnuté boli Thajsko, Indonézia, India, Srí Lanka, Maldivy a Bangladéš. Otrasy boli značne citeľné aj v Malajzii a Singapure.