Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obetí zosuvu pôdy v Indonézii stúpol na 50

Táto letecká fotografia zverejnená indonézskou národnou agentúrou pre zvládanie katastrof (BNPB) v stredu 8. marca 2023 ukazuje dedinu postihnutú zosuvom pôdy na ostrove Serasan, regentstvo Natuna, Indonézia. Foto: TASR/AP

K zosuvu pôdy došlo na ostrove Serasan 6. marca, pričom o život prišli desiatky obyvateľov jednej dediny a viaceré domy sa ocitli pod nánosmi bahna a trosiek.

Jakarta 15. marca (TASR) - Na 50 mŕtvych stúpol v stredu počet obetí zosuvu pôdy, ku ktorému došlo minulý týždeň na odľahlom indonézskom súostroví Natuna v dôsledku silných prívalových dažďov. Ďalšie štyri osoby sú dosiaľ nezvestné. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

K zosuvu pôdy došlo na ostrove Serasan 6. marca, pričom o život prišli desiatky obyvateľov jednej dediny a viaceré domy sa ocitli pod nánosmi bahna a trosiek.

"Do včerajška bolo nájdených 50 mŕtvych, 49 z nich bolo identifikovaných, zatiaľ čo ďalší štyria sú stále nezvestní," povedal hovorca miestnych úradov. Podľa záchranárov je medzi dosiaľ nájdenými obeťami aj prinajmenšom osem detí.

Vnútorne vysídlených je v dôsledku zosuvu stále takmer 3000 ľudí, ktorí našli útočisko vo viacerých dočasných prístreškoch. Podľa miestnych úradov sa zatiaľ obávajú návratu domov z dôvodu totálnych výpadkov prúdu, aké v oblasti postihli viacero dedín.

Utorok bol nateraz posledným dňom pátracích akcií, miestni predstavitelia sa však majú v priebehu stredy dohodnúť, či záchrannú a pátraciu operáciu ešte predĺžia.

Indonézia je počas obdobia dažďov náchylná na záplavy a zosuvy pôdy, pričom celú situáciu ešte zhoršuje odlesňovanie. Odborníci tvrdia, že k extrémnym výčinom počasia zrejme prispievajú klimatické zmeny.

K zosuvu pôdy vyvolanému silnými dažďami došlo v utorok večer aj v meste Bogor ležiacom neďaleko indonézskej metropole Jakarta. Zahynuli pri ňom najmenej dvaja ľudia, pričom štyroch ďalších sa pod nánosmi bahna dosiaľ nepodarilo nájsť.