Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Pri zosuvoch pôdy zahynulo v Indonézii už najmenej 19 ľudí

Foto: youtube

Na záberoch televíznych staníc boli vidieť stovky policajtov, vojakov a obyvateľov, ako sa prekopávajú sutinami lopatami, motykami a holými rukami.

Jakarta 28. januára (TASR) - Najmenej 19 ľudí už zahynulo na indonézskom ostrove Jáva pri zosuvoch pôdy, ktoré spôsobili prívalové dažde. Desať ľudí je nezvestných, informovali dnes miestne úrady.

V dedine Mekarsari vo východnej časti Jávy krátko po polnoci pochovalo bahno z okolitých kopcov päť domov. Záchranári vytiahli z hromady bahna a sutín sedem tiel, po desiatich pátrajú.

Úrady sa snažia dopraviť na miesto nešťastia traktory a buldozéry. Na záberoch televíznych staníc boli vidieť stovky policajtov, vojakov a obyvateľov, ako sa prekopávajú sutinami lopatami, motykami a holými rukami.

Dnešné nešťastie bolo druhým za posledných niekoľko dní na husto obývanej Jáve, pripomenula agentúra AP. V dedine v centrálnej časti Jávy sa z piatka na sobotu dali do pohybu bahno aj kamene. Pochovali najmenej 12 ľudí.

Sezónne dažde spôsobili v uplynulých dňoch už desiatky zosuvov pôdy a rozsiahle záplavy vo veľkej časti Indonézie - reťazca zhruba 17.000 ostrovov, kde milióny ľudí žijú v hornatých oblastiach alebo na úrodných pláňach v blízkosti riek.