Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Indonézia si predvolala britského veľvyslanca za dúhovú vlajku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konzervatívni islamskí lídri a politici obvinili britské veľvyslanectvo z neúcty k Indonézii – krajine s najväčšou moslimskou komunitou na svete, kde sa homosexualita vníma ako mravnostný prečin.

Jakarta 23. mája (TASR) - Indonézski predstavitelia si v pondelok predvolali britského veľvyslanca, lebo na ambasáde svojej vlasti v Jakarte vyvesil dúhovú vlajku na podporu Medzinárodného dňa boja proti homofóbii, bifóbii a transfóbii. To vyvolalo vlnu kritiky zo strany konzervatívnych moslimských skupín a politikov.

"Niekedy je dôležité postaviť sa za to, čo považujeme za správne, aj keď môžu byť opačné názory medzi priateľmi nepríjemné," napísalo britské veľvyslanectvo v Indonézii na svojom facebookovom účte pri fotografii vlajky Spojeného kráľovstva a dúhovej vlajky.

Konzervatívni islamskí lídri a politici obvinili britské veľvyslanectvo z neúcty k Indonézii – krajine s najväčšou moslimskou komunitou na svete, kde sa homosexualita vníma ako mravnostný prečin.

"Tento krok a jeho propagácia prostredníctvom oficiálneho účtu veľvyslanectva na sociálnej sieti ukazuje absolútny nedostatok ohľaduplnosti a vyvoláva v spoločnosti polemiku,"
uviedol hovorca indonézskeho ministerstva zahraničných vecí Teuku Faizasyah.

Indonézsky politik Bukhori Lubis zo Strany spravodlivosti a prosperity (PKS) označil tento čin britského veľvyslanectva za "provokačný" a vyzval ho, aby prestalo propagovať komunitu LGBTI a začalo rešpektovať hodnoty, ktoré "vyznáva indonézska spoločnosť".

Na obranu britskej ambasády sa postavila najväčšia islamská organizácia v Indonézii, sunnitská Nahat al-ulamá (Znovuprebudenie učencov; Nahdlatul Ulama; skratkou NU). Šéf tohto zoskupenia Yahya Cholil Staquf vyhlásil, že "(vyvesenie dúhovej vlajky) je ich vec, nie naša".