Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

SILNÉ ZEMETRASENIE zabilo v Indonézii štyroch ľudí

Ľudia stoja pred nákupným centrom po evakuácii v dôsledku silného zemetrasenia v Jakarte 2. augusta 2019. Foto: TASR/AP

Najničivejším zemetrasením v novodobých dejinách Indonézie bolo to z 26. decembra 2004, keď otrasy s magnitúdou 9,5 vyvolali obrovskú vlnu cunami, ktorá zabila približne 226.000 ľudí.

Jakarta 3. augusta (TASR) - Na štyri sa v sobotu zvýšil počet obetí silného zemetrasenia, ktoré zasiahlo v piatok večer oblasť pri pobreží indonézskych ostrovov Sumatra a Jáva a vynútilo si krátku evakuáciu vyše 1000 obyvateľov, obávajúcich sa prívalových vĺn cunami. Odvolaním sa na miestnych predstaviteľov o tom informovala agentúra AP.

Silné zemetrasenie rozkolísalo budovy v rozsiahlej oblasti na ostrove Jáva vrátane hlavného mesta Jakarta, kde sa budovy kolísali približne minútu. Otrasy poškodili najmenej 223 domov. Na záznamoch vidno ľudí v panike vybiehajúcich z výškových budov von na ulicu.

Americká geologická služba USGS spresnila, že zemetrasenie s magnitúdou 6,8 malo epicentrum v oblasti 151 kilometrov od provincie Banten na juhozápadnom pobreží Jávy.

Hovorca indonézskeho úradu pre zmierňovanie následkov katastrof uviedol, že v provinciách Západná Jáva a Banten zomreli štyria ľudia, keď utekali v panike pred otrasmi. Ďalšie štyri osoby utrpeli zranenia.

Do svojich domovov sa medzičasom vrátili stovky obyvateľov evakuovaných do bezpečia.

Indonézia sa nachádza na takzvanom tichomorskom Ohnivom kruhu, kde sa často vyskytujú zemetrasenia a niekedy ich sprevádzajú vlny cunami.

Najničivejším zemetrasením v novodobých dejinách Indonézie bolo to z 26. decembra 2004, keď otrasy s magnitúdou 9,5 vyvolali obrovskú vlnu cunami, ktorá zabila približne 226.000 ľudí na pobrežiach Indického oceánu, vrátane vyše 126.00 osôb v samotnej Indonézii.