Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Zahraničie

Subianto má v prezidentských voľbách v Indonézii výrazný náskok

Na snímke Prabowo Subianto 14. februára 2024. Foto: TASR/AP

Subianto by sa v prípade zisku viac než 50 percentnej podpory vyhol druhému kolu volieb. Oficiálne výsledky majú byť zverejnené v marci.

Jakarta 14. februára (TASR) - V prvom kole prezidentských volieb v Indonézii má výrazný náskok minister obrany Prabowo Subianto. Vyplýva to z predbežných výsledkov, ktoré v stredu po zatvorení volebných miestností spracovali indonézske prieskumné agentúry. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Po spočítaní približne 60 percent hlasov v tzv. rýchlom sčítaní, ktoré sa v minulosti ukázalo ako spoľahlivé, získal Subianto podľa dvoch prieskumných agentúr, Poltracking a Cyrus Network, viac ako 58 percent hlasov.

Subianto by sa v prípade zisku viac než 50 percentnej podpory vyhol druhému kolu volieb. Oficiálne výsledky majú byť zverejnené v marci.

Hlasovanie sa v západnej Indonézii skončilo o 13.00 h miestneho času (7.00 h SEČ), v Jakarte bolo niekoľko volebných miestností otvorených dlhšie z dôvodu nepriaznivého počasia.

Subianto (72) má v stredu večer miestneho času v Jakarte vystúpiť s prejavom. Mimovládne organizácie o ňom tvrdia, že na konci vlády vodcu Suharta v 90. rokoch nariadil únosy demokratických aktivistov. Subianto tieto obvinenia poprel.

Tzv. rýchle sčítanie uskutočňujú prieskumné agentúry na základe náhodne vybraných vzoriek hlasov z volebných miestností po celej krajine.