Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Indonézia vyzvala na usporiadanie summitu ASEAN k situácii Mjanmarska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Junta po prevrate uväznila členov vlády vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina.

Jakarta 19. marca (TASR) - Indonézsky prezident Joko Widodo v piatok vyzval na ukončenie násilia v Mjanmarsku a požiadal lídrov Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) o usporiadanie summitu, na ktorom sa budú zaoberať situáciou v tejto krajine. Informovala o tom agentúra AP.

Widodo v televíznom prejave zároveň vyjadril sústrasť rodinám obetí brutálnych zásahov bezpečnostných zložiek voči protestom proti tamojšej junte.

Widodo uviedol, že sa okamžite skontaktuje s brunejským sultánom Hassanalom Bolkiahom, ktorého krajina v súčasnosti predsedá ASEAN-u, so žiadosťou o zvolanie summitu o situácii v Mjanmarsku po vojenskom prevrate.

Ministri zahraničných vecí ASEAN-u sa už začiatkom marca stretli na prvých rokovaniach od prevratu v Mjanmarsku, ku ktorému došlo 1. februára, na spoločnom vyhlásení sa však nedohodli. Brunej po týchto rokovaniach vydal vlastné vyhlásenie, v ktorom uviedol, že ministri vyzvali všetky strany konfliktu v Mjanmarsku, aby sa zdržali podnecovania ďalšieho násilia a začali rokovať.

V Mjanmarsku naďalej pokračujú demonštrácie, ktorých účastníci žiadajú návrat zosadenej vlády k moci. Bezpečnostné sily proti nim čoraz viac používajú smrtiace zbrane. Podľa jednej z organizácií monitorujúcich situáciu v krajine si zásahy bezpečnostných zložiek proti pokojným demonštrantom vyžiadali už viac ako 200 obetí.

Junta po prevrate uväznila členov vlády vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina.